Bi- och getingallergi

Omkring en av hundra personer i Sverige har en bi- och getingallergi och allvarliga reaktioner är vanligare hos vuxna än hos barn.

En allergi som går att bota

Omkring en av hundra personer i Sverige har en bi- och getingallergi och varje år dör  människor av allergin i Sverige. Om du har en svår bi- eller getingallergi rekommenderas allergivaccinering (allergen immunterapi) för att undvika allergiska reaktioner i framtiden.

Att ha en annan allergi ökar inte risken för att utveckla en bi- och getingallergi. Däremot är risken större för den som blir stucken många gånger, och allvarliga reaktioner är vanligare hos vuxna än hos barn. 

Om du blir stucken

Om man blir stucken är det bra att försöka ta bort gadden eftersom den fortsätter att pumpa in gift under en viss tid. Skrapa bort gadden utan att klämma ihop den. Ofta får man en öm svullnad och ömhet vid sticket som inte beror på en allergi och som inte är farlig.

Symtom på allergi kan variera från kraftiga hudreaktioner till en anafylaktisk chock. Om man får nässelutslag, klåda eller svullnad utan att känna sig allmänt påverkad kan en allergitablett hjälpa. Men den som mår dåligt ska kontakta läkare. Det är viktigt att den som har en bi- eller getingallergi alltid har sin medicin tillgänglig. 

Minska risken att bli stucken

  • Drick inte ur öppnade burkar eller flaskor om du inte ser innehållet.
  • Döda inte en geting eller ett bi, de avger doftsignaler som lockar till sig fler insekter.
  • Lugna rörelser brukar utlösa färre stick än snabba 
  • Ha något på huvudet så att insekter inte trasslar in sig i håret.
  • Undvik att gå barfota, att ha skor med öppna tår eller vida, fladdriga kläder.
  • Var försiktig vid trädgårdsarbete
  • Kött och söt mat drar till sig getingar. Täck gärna över maten om du äter utomhus.

Publicerad den: 5 januari 2021

Uppdaterad den: 13 juni 2023

Till toppen av sidan

Anna-Karin Klomp

Intressepolitisk handläggare vårdpolitik

Kontakt

[email protected]