• Hårdost
  • Laktosfria produkter
  • Mjukost
  • Mjölkfrittmargarin/matfett
  • Ströbröd*
  • Gräddersättning
  • Grönmögelost
  • Vitmögelost
  • Dressing*
  • Knäckebröd*
  • Majonäs*
  • Fetaost
  • Låglaktosprodukter
  • Margarin/matfett
  • Mozzarella
  • Salladsost
  • Smör
  • Grahamsbröd och franskt bröd*
  • Kaffebröd*
  • Leverpastej*
  • Potatis – och majschips*
  • Chips med smak av sourcream
  • Creme fraiche
  • Färskost
  • Halloumi
  • Keso
  • Lättmajonäs
  • Maränger (baserade på skummjölk)
  • Mjukost (med mjölkpulver)
  • Yoghurt
  • Vispgrädde
  • Konfektyrer*
  • Pannkaksmix*
  • Filprodukter
  • Getmjölk
  • Glass
  • Gräddfil
  • H-grädde
  • Kaffegrädde
  • Kvarg
  • Mjölkprodukter
  • Opastöriserad mjölk
  • Mesost
  • Messmör
  • Mjölkchoklad
  • Yoghurtgodis
  • Kryddblandningar*
  • Müsli*
  • Nougat*
  • Potatismospulver*
  • Pulver till välling och gröt*
  • Torra såsmixer*

Vanliga frågor om laktosintolerans

Här är de vanligaste frågorna om symtom och behandling av laktosintolerans.

Vad är skillnaden på laktosintolerans och mjölkproteinallergi?

Vid mjölkproteinallergi måste personen undvika alla mjölkprodukter samt produkter som innehåller någonting från mjölk. För dessa personer går det inte heller att använda laktosfria produkter. Laktosintolerans däremot innebär att kroppen inte klarar av att bryta ner laktos (mjölksocker) på grund av enzymbrist i tarmen. Laktosintolerans är alltså ingen allergisk reaktion. Personer med laktosintolerans ska undvika produkter som innehåller laktos. Mer information finns i utbildningsmaterialet Hurra, en allergisk gäst!

I vilka produkter finns laktos?

Lorem ipsumåsnemjölk. Vassle, messmör och mesost innehåller stora mängder laktos. Även mjölkchoklad och glass kan innehålla stora mängder laktos. Alla vanliga mjölkprodukter innehåller laktos och bör uteslutas. Laktosfria produkter går bra att använda liksom produkter naturligt fria från laktos (gjorda på soja, havre eller ris). En del personer med laktosintolerans kan äta små mängder av mjölkprodukter, speciellt yoghurt och filmjölk utan att bli sjuka. Mer information finns i utbildningsmaterialet ”Hurra, en allergisk gäst!

Stäng

HOPPAS ATT DU FICK SVAR PÅ DINA FRÅGOR

Vi är en medlemsorganisation som jobbar för ett friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Var med och gör skillnad du också! Bli medlem för bara 200 kr/år.

Stäng

Var med och gör skillnad du också!

Bli medlem nu
för bara 200kr/år.
Hjälp oss göra skillnad, blir medlem i dag.