Astma- och Allergiförbundet i topp i Kantar Sifos anseendemätning

I Kantar Sifos årliga undersökning av organisationers anseende hamnar Astma- och Allergiförbundet på andra plats av fyrtio organisationer. Anseendeindex mäter allmänhetens tilltro, intryck samt bilden av organisationens kvalitet och framgång.

2020-05-29

Så ska fler få kunskap om rökfria utemiljöer

Den 1 juli förra året trädde den nya tobakslagen i kraft, som bland annat innebär rökförbud på lekplatser, perronger och uteserveringar. Nu inleder Folkhälsomyndigheten en informationsinsats för att fler ska få kunskap om vad reglerna innebär.

2020-05-28

Tre frågor: så har astma- och allergivården fungerat under coronapandemin

Det har varit ett högt tryck på den vanliga vården den här våren. Hur har det fungerat att söka vård under perioden för personer med astma och allergier? Vi har ställt tre frågor om detta till några personer med allergisjukdom.

2020-05-27

Många med allergisjukdom undviker att söka vård i coronatider

De flesta patienter med astma eller allergier upplever att deras vård har fungerat som vanligt under coronavåren, visar en medlemsenkät från Astma- och Allergiförbundet. Däremot har två tredjedelar av de som i vanliga fall skulle sökt vård avstått.

2020-05-27

Magnus Wickman, pollenexpert

Här är allergiexperten Magnus Wickmans svar på frågorna i vår pollen-chatt

Nu har vi sammanställt alla frågor som kom in till den chatt med temat pollenallergi vi anordnade igår. Magnus Wickman svarade bland annat på frågor om pollenallergi kan vara en riskfaktor för få allvarlig covid-19. Läs alla frågor och svar här!

2020-05-20

Bara hälften av landets astmapatienter finns med i Luftvägsregistret

Igår publicerade det nationella Luftvägsregistret sin årsrapport. Registret är viktigt för att få en bild av hur vården ser ut runt om i landet . Ändå finns här bara data om vården av drygt hälften av landets astmapatienter.

2020-05-12

Här är astmaexperten Christer Jansons svar på frågorna i vår astmachatt

Vi har sammanställt alla frågor som kom in till den astmachatt vi anordnade igår. Professor och överläkare Christer Janson svarade bland annat på frågor om vad som räknas som svår astma – och om detta kan vara en riskfaktor vid covid-19.

2020-05-06

Liv kan räddas med bättre astmavård

Idag är det internationella astmadagen. 800 000 människor i Sverige har astma. Sjukdomen orsakas inte av något nytt och okänt virus och det har funnits bra behandlingsmetoder länge. Ändå dör nästan 150 personer varje år av astma i Sverige.

2020-05-05