– Drömmen är att slippa huvudvärken

Suzanne Friberg förstod först inte vad som drabbat henne när huvudvärken slog till. Men efter en tids kartläggning och utredning hos läkare fick hon diagnosen doftöverkänslighet/SHR. Idag undviker hon starka dofter – och ser fram emot mer forskning på området.

Besvären började komma för knappt tio år sedan. Suzanne Friberg vet inte helt säkert vad som utlöste dem, men tror att det kan finnas ett samband med hennes arbete i en plastfabrik.

– Vi tillverkar plastdetaljer och fick in en plastsort som luktade mer än annan plast vi arbetar med. Jag tänkte inte så mycket på det då, men strax efteråt började jag få problem med huvudvärk på ett sätt jag inte haft tidigare, säger hon.

Kartlade symtomen

I ett halvår gick hon runt med en ilande huvudvärk som kom och gick, tillsammans med en enorm efterföljande trötthet, skakighet och även vissa besvär med luftrören. Först tänkte hon att hon inbillade sig symtomen, men började sedan att kartlägga när de kom. Då blev det tydligt att det var på jobbet eller i situationer där hon utsattes för doftande ämnen.

Hon tog kontakt med vården och en läkare gjorde bland annat ett spirometritest för att utesluta astma. Till slut kunde läkaren konstatera att hon drabbats av det som kallas sensibel hyperreaktivitet. När hon sanerat hemmet och börjat undvika sådant som parfymer, doftande rengöringsmedel och doftljus minskade besvären tydligt – men kom tillbaka när hon exponerades för det igen.

En stor sorg

Suzanne Friberg pratade även med sin arbetsplats. Alla visade stor förståelse och extra ventilation installerades för att få ut plastlukten som misstänktes ha triggat i gång känsligheten.

Själv tror hon att hon redan haft en extra känslighet, som utlöstes av det kemiska plastämnet.

– Även min syster har fått diagnosen doftöverkänslighet så jag hade viss kunskap om det redan innan, även om jag aldrig kunnat tro att även jag skulle drabbas. Ändå var det en stor sorg i början. Många vardagliga saker kunde jag inte längre göra, som att gå på restaurang, konserter, bio eller till badhuset.

Odlar egen chili

Idag mår hon bättre – mycket tack vare ett tips på nätet. Hon läste att det forskades om en behandling baserad på chilipeppar och bestämde sig för att prova själv.

– Först genom ett kosttillskott med chili och sedan genom färsk chili som jag själv odlar, torkar och mixar till en shot varje morgon. Huvudvärken är kvar, men jag återhämtar mig mycket fortare när jag blir dålig.

Hoppas på mer kunskap

Drömmen är att en dag kunna slippa huvudvärken – och att forskningen ska leda till ny kunskap om doftöverkänslighet och hur tillståndet kan behandlas mer effektivt.

– Det är en svår diagnos, eftersom man ofta inte kan välja själv att avstå från det som triggar symtomen. Mitt välmående beror på andras goda vilja. Samtidigt upplever jag att kunskapen i samhället har ökat och att fler i dag visar hänsyn genom att använda mindre mängder dofter. Det är jag tacksam för, säger hon.

Publicerad den: 5 november 2021

Uppdaterad den: 20 oktober 2023

Till toppen av sidan