Forskaren: Lika viktigt mäta lungfunktion som längd och vikt
Erik Melén forskar om hur vi kan stoppa astma hos små barn.
– Om vi kan följa ett barns lungfunktion och sätta in rätt åtgärd i tid kanske vi kan förhindra de här sjukdomarna helt, menar han.
Erik Melén är barnläkare och professor vid Karolinska institutet. I sitt jobb träffar han barn som lider mycket av sin astma, som har hög sjukfrånvaro i skolan och som tvingas avstå från fotboll och andra aktiviteter de älskar.
– Många små barn lever också med återkommande infektioner som kan ge allvarliga astmaattacker. Barnen kan behöva söka akutvård mitt i natten och ibland bli inlagda på sjukhus för sina andningsbesvär. En jättetuff upplevelse både för barnet och familjen, säger han.
Kan leda till kol
Infektioner och andra försämringar i ett barns astma kan påverka lungfunktionen på sikt. Därför är det viktigt att så fort som möjligt försöka förhindra försämringar, menar Erik Melén. Han och hans forskarkollegor har nämligen sett att en låg lungfunktion hos barn ökar risken för kroniska sjukdomar som kol och även hjärt-kärlsjukdom senare i livet.
– Det är här min forskning kommer in. Jag och mina kollegor driver en stor befolkningsstudie som heter BAMSE, där cirka 4 000 barn har följts från födseln. Vi ser att astma är starkt kopplat till ärftlighet och återkommande luftvägsinfektioner samt miljöfaktorer som luftföreningar, hemmiljön och, givetvis, rökning.
Nytt verktyg för att mäta lungfunktion
Erik Melén har också tagit fram ett helt nytt verktyg som gör att man kan följa hur lungfunktionen utvecklas under livet. För det borde vara lika självklart att testa lungfunktionen som att mäta längd och vikt, menar han, nu när det är känt hur mycket det påverkar ett barns framtida hälsa.
Verktyget kan identifiera barn med risk för astma och nedsatt lungfunktion. Om det går att sätta in rätt åtgärder i tid kanske det går att förhindra de här sjukdomarna helt, menar han.
Han hoppas också på att få fram ett botemedel mot astma.
– Just nu forskas det på behandling som inte bara minskar symtomen, utan faktiskt minskar själva sjukdomen i sig även på lång sikt. Men det behövs mer forskning för att nå ända fram.