”Jag läste innehållet femtio gånger i rad”

För en del som lever med svåra matallergier övergår den befogade oro många känner inför att få en allergisk reaktion i ångest som tar över vardagen. Jordnötsallergikern Emmie Sandberg isolerade sig och vågade till slut knappt äta något alls.

November 17, 2020

Forskare: ”Det behövs mer kunskap om oro i familjer med matallergi”

För många föräldrar till barn med matallergi är allergierna en källa till stress och oro. Men hur påverkas egentligen familjer som lever med matallergi? Det ska forskaren Catarina Almqvist Malmros undersöka i en ny studie.

November 12, 2020

Allergiforskare får 10 miljoner för att täppa igen kunskapsluckor

Runt en tiondel av alla barn i Sverige har någon form av matallergi eller matöverkänslighet. Samtidigt är kunskaperna om matallergier fortfarande låga. Nu lägger Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond 10 miljoner på en unik forskningssatsning.

November 11, 2020

Helena Thulin

Forskar om allergisk matstrupe hos barn: ”Fortfarande en okänd sjukdom”

En som tidigare fått Kerstin Hejdenbergs stipendium är Helena Thulin, som forskar om allergisk matstrupe hos barn. Vi ställer sex frågor om hennes forskning.

October 7, 2020

Frankas problem med matstrupen visade sig bero på mjölkallergi

Franka Kapell, 4, kräktes ofta, satte i halsen och utvecklade fler och fler matallergier. Efter många turer gick läkarna ner med kamera och undersökte matstrupen – och hon fick diagnosen allergisk matstrupe.

October 7, 2020

”Nya behandlingar för atopiskt eksem på gång”

Runt en miljon människor i Sverige lider av atopiskt eksem. För tre år sedan kom ett nytt biologiskt läkemedel och fler nya knackar nu på dörren. Samtidigt är behovet av mer kunskap fortfarande stort, menar överläkare och professor Maria Bradley.

September 14, 2020

Sökes: forskare som vill förbättra livet för alla med allergisjukdomar

Tack vare forskning kan pollenallergi idag behandlas med allergivaccination. Men det behövs ännu mer forskning om allergisjukdomar. Nu är det dags att söka forskningsanslag från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond.

August 27, 2020

Huden – vårt skydd mot omvärlden

Hudbarriärens betydelse för utveckling av allergier är något som diskuteras allt oftare. Om den är skadad, som vid atopiskt eksem, kan allergen tränga in via huden och kanske också påverka utvecklingen av andra allergier.

September 27, 2019

Stora vinster med diagnosuppföljning

Överläkare Anna Winberg är allergolog vid barn- och ungdomskliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

September 25, 2019

Vänj kroppen att tolerera maten

Oral immunterapi kan gå till på lite olika sätt, men går alltid ut på att man äter och sväljer det man är allergisk mot.

September 22, 2019