Celiaki (glutenintolerans)
Celiaki, eller glutenintolerans, är en livslång sjukdom som kan debutera i alla åldrar. I Sverige är 1,5 % av befolkningen glutenintoleranta.
Symtom och orsak till reaktion
Vanliga symtom vid celiaki hos barn är:
- illaluktande och lös avföring
- lågt blodvärde
- oförklarlig trötthet
- undernäring
- viktminskning.
Hos vuxna är det svårare att diagnosticera glutenintolerans på grund av att symtomen är mer diffusa.
Celiaki innebär att kroppen inte tål gluten, ett protein som finns i spannmålen vete (även durumvete, khamut/khorasan och dinkel/spelt), råg och korn. Men dessa spannmål, tillsammans med havre, kan även innehålla inblandning av vete. Det innebär då att de innehåller mer gluten än vad de skulle göra utan inblandningen. Däremot går det bra för glutenintoleranta att äta ren havre. Intoleransen mot gluten beror på en inflammationsliknande process i tunntarmen som leder till att tarmluddet skadas. Detta gör att näringen inte kan tas upp av kroppen i normal omfattning.
Vad kan utlösa symtomen?
Om ett livsmedel innehåller spannmål med gluten måste det stå i förteckningen över ingredienserna. Alla vanliga sorters bröd, mjöl, flingor, kli, skorpmjöl, mannagryn, pasta, bakverk, frukostflingor, välling och gröt som innehåller spannmål med gluten måste väljas bort. Spannmålen kan också finnas i till exempel såser, korvar och fiskpinnar.
Diagnos och behandling
I Sverige får drygt en på hundra personer diagnosen celiaki och dessa personer måste hålla en sträng glutenfri diet resten av livet. Men i dagsläget finns många glutenfria alternativ. Istället för produkter med vanligt mjöl får du äta produkter som är naturligt glutenfria. I dessa produkter har mjölet ersatts av till exempel bovete-, ris-, hirs- eller majsmjöl. Alternativt kan produkterna innehålla vetestärkelse som får innehålla högst 20 ppm (mg/kg) gluten för att få kallas för glutenfritt. Efter en tid med glutenfri kost blir tarmslemhinnan oftast återställd och sjukdomssymtomen försvinner.
Ovanstående information är väldigt grundläggande. Om du vill ha mer information eller fördjupa dig i ämnet så kan du göra det på Svenska Celiakiförbundets hemsida.
Mer information
Säker mat i förskola och skola
Svenska Celiakiungdomsförbundet
Vanliga frågor om celiaki
Här är de vanligaste frågorna om symtom och behandling av celiaki.
- Hur stor andel av Sveriges befolkning har celiaki?
Ungefär 1,5 % av Sveriges befolkning beräknas ha celiaki (glutenintolerans).
- Hur vet man att man har Celiaki?
Celiaki märks inte alltid och kan ibland förväxlas med andra sjukdomar som också förvärras när man äter mat med gluten. För att säkerställa rätt diagnos måste detta bestämmas av läkare vilket i allmänhet sker genom biopsi och provokation efter att ha stått på glutenfri diet. Försök görs även med att kunna säkerställa Celiaki genom ett blodprov, men detta är ännu inte implementerat inom vården.