Vanliga frågor om astma

Här är de vanligaste frågorna om symtom och behandling av astma.

Hur vanligt är astma?

Cirka 10 procent av de vuxna och 9 procent av barnen har astma.

Jag har katter hemma och märker att min andning blir mycket bättre när jag är på jobbet. När jag är hemma blir jag väldigt trött och tungandas. Kan det vara astma och kan det bero på katterna?

Du bör kontakta din vårdcentral för att få hjälp att reda ut vad dina besvär beror på. Du kan få göra en andningstest, spirometri, för att se hur dina lungor fungerar. För att ta reda på vad som orsakar dina symtom kan du behöva göra en allergiutredning.
Skulle det visa sig att du är allergisk mot katter är den viktigaste åtgärden tyvärr att göra sig av med dem. Läs gärna mer om pälsdjursallergi här.

Jag är gravid och har astma, medicinerar morgon och kväll och mår bra i övrigt. Nu undrar jag vad som gäller under min graviditet, ska jag fortsätta ta mina mediciner eller är det bäst att göra ett uppehåll under graviditeten?

Att ta för lite astmamedicin under graviditet är sannolikt vanligt. Det medför ökad sjuklighet och innebär risker för både dig och fostret eftersom gravida kvinnor har en ökad risk att drabbas av svåra astmaförsämringar. De ordinationer som finns för din astmabehandling före graviditet kan följas också när du är gravid. De flesta läkemedel ges med inhalator och det är viktigt att du använder rätt teknik.Rökstopp är extra viktigt för en gravid kvinna med astma.

Läs gärna mer i foldern Så sköter du om din astma och allergi under graviditeten.

Kan jag träna med astma?

Absolut, det är extra viktigt för dig som har astma att ha bra kondition. Den som tränar regelbundet kan förbättra sin astma eftersom kroppens syreupptagningsförmåga ökar och lungornas funktion stabiliseras. Att simma, gå stavgång, dansa, utöva bollsporter och intervallträning är bra exempel på träning som kan ge mindre besvär. Medan skidåkning, långdistanslöpning och långa cykellopp kan ge lite mer besvär med andningen.

Det är viktigt att tänka på att ta luftrörsvidgande medicin före träningspasset, värm upp långsamt, helst 10 -15 minuter, så att pulsen höjs successivt. Träna i intervaller.

Läs gärna mer på om träning och astma här.