Kämpar för barn med svår astma

När forskaren och barnsjuksköterskan Björn Nordlund jobbade på barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus kom det in många barn med andningsbesvär. Han lärde sig hur han bäst kunde häva deras astmaattacker – samtidigt som nyfikenheten på forskning väcktes.

Det var där, under de många akutpassen, som han förstod hur knepigt astma kan vara hos barn.

– Många av de små barnen som kom in hade förkylningsastma och akuta symtom. Jag märkte hur oroliga föräldrarna var – och att många hade svårt att veta när de skulle söka vård, berättar Björn Nordlund.

Han har precis vinkat av en av döttrarna till skolan, slevat i sig en tallrik havregrynsgröt och ska strax ta cykeln till jobbet som forskargruppsledare på Karolinska Institutet i Stockholm.

Att Björn Nordlund skulle jobba med just sjukvård var inte helt självklart. Under uppväxten var det i stället bandy som tog upp all tid – och han drömde om att bli proffs. Men eftersom bandy är en smal sport att göra karriär i bestämde han sig för att utbilda sig till sjuksköterska i stället.

– Jag var sjukvårdare i lumpen, fick lära mig allt från att lägga förband till hjärt- och lungräddning och gjorde praktik på en intensivvårdsavdelning. Då förstod jag hur spännande och intressant det kan vara att jobba i sjukvården.

När han efter utbildningen fick jobb på barnakuten började han och hans kollegor jämföra olika andningshjälpmedel, så kallade inhalatorer, för att se vilka som var mest effektiva. Det var ingen riktig forskningsstudie, men projektet väckte hans nyfikenhet på forskning.

I dag är han docent i barn- och ungdomsallergologi vid Karolinska Institutet. Det första forskningsprojektet han var med och startade handlade om just svår astma hos barn och unga.

– Vi träffade många barn som stod på en hög dos av inhalationssteroider, alltså kortisonmedicin. Ändå blev de inte riktigt bra. En anledning är att egenvården inte alltid fungerar så bra. Fler barn och deras föräldrar behöver få utbildning och stöd i hur astma ska behandlas, säger han.

Insikterna ledde honom in på ett helt nytt spår. Tillsammans med en kollega utvecklade han Asthmatuner, ett digitalt hjälpmedel där man med hjälp av en bärbar lungfunktionsmätare och en app i mobilen själv kan mäta lungfunktionen hemma. Hjälpmedlet ingår sedan 2019 i högkostnadsskyddet för barn och unga med okontrollerad astma.

Dessutom har Björn Nordlund varit med och startat upp Preventadall, ett nordiskt forskningsprojekt som undersöker om det går att förebygga allergier hos barn”.

Vad gör han då när han inte jobbar?

– Jag spelar fotboll, springer med min fru och dotter eller är ute med vår hund Totte. Dessutom gillar jag att laga mat och träffa familj och vänner – även om det tyvärr inte blivit så mycket av just det sistnämnda under senaste året.

Björn Nordlund är docent i barn och ungdomsallergologi vid Karolinska institutet. Han har fått forskningsanslag från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond för projektet ”Preventadall – prevention av atypiskt eksem och allergi hos barn”.

Publicerad den: 16 mars 2021

Uppdaterad den: 12 maj 2021