På väg mot behandling av doftöverkänslighet

2013-08-02 ·

Fler än sex procent av svenskarna lider av doft- eller kemikalieöverkänslighet, eller sensorisk hyperreaktivitet, SHR, som det också kallas. Reaktionerna är olika starka. Någon känner lindriga besvär av spolarvätskan i bilen. Andra blir sjuka om de hamnar bredvid en parfymerad person på bussen och tvingas rusa av med rinnande ögon eller hostattacker vid nästa hållplats. Känsligheten omfattar allt från kemikalier i schampo och tvättmedel till avgaser och doft av mögel. Den kan yttra sig som rinnande ögon, snuva, heshet, hosta och andnöd.

 

Forskaren Eva Millqvist har utvecklat ett hosttestet med capsacin för att diagnosticera och utvärdera känsligheten i luftvägarna. Capsacin är ett ämne i chili som får det att bränna i munnen när vi äter kryddad mat. I sökandet efter behandling undersöker Eva Millqvist bland annat om mentol i förebyggande syfte kan mildra reaktionerna hos de sensoriskt hyperreaktiva. Studien är dubbelblind, varken forskare, sjuksköterska eller patienter vet vad patienten får. Idén kommer från en gammal studie som visat att mentol har effekt. I denna studie används en ny form av capsiacintest, ett så kallat tröskeltest, som troligen är känsligare vid mätningen.

 

Eva Millqvist menar att det är av grundläggande betydelse att förstå de basala mekanismerna och sambanden i såväl astmasjukdomen som vid sensorisk hyperreaktivitet för att på sikt kunna utveckla den bästa diagnostiken och de effektivaste behandlingsmetoderna som i slutänden ska ge patienterna en bättre livskvalitet.

 

Eva Millqvist är professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Stng

GÖR SKILLNAD DU OCKSÅ!

Gå med som medlem nu och betala
endast 250 kr för hela 2020.
Hjälp oss göra skillnad, bli medlem i dag.