Rökfria bostäder
Rökfria bostäder borde finnas i varje kommun, särskilt med tanke på barn och personer med astma och överkänslighet. Enligt WHOs tobakskonvention ska människor inte utsättas för passiv rökning ofrivilligt. Men det fungerar inte så bra i bostäder som är en av de viktigaste miljöerna att kunna vistas i.
Barnkonventionen stödjer barns rätt att växa upp i en rökfri miljö. En undersökning av Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra 2018 visar att 7 av 10 hyresgäster vill förbjuda rökning i lägenheter, läs mer här. Intresset för att bo rökfritt ökar och allt fler fastighetsägare inför rökfritt i delar eller all sin nyproduktion.
Privatbostäder undantogs när regler om rökfria miljöer infördes i tobakslagen 1993. Den nya tobakslagen omfattar vissa allmänna utomhusmiljöer men bostäder ingår inte. Miljöbalken har i sällsynta fall använts för att pröva om tobaksrök i flerbostadshus utgjort olägenhet för människors hälsa. Men domstolen har i flera ärenden dömt till rökande grannars fördel. Likaså finns flera fall när störningar på grund av grannars rökning prövats i Hyresnämnder och rökande grannar har fått rätt.
Även mycket små doser av miljötobaksrök är hälsofarliga och det finns ingen säker nivå. Det finns inte heller några ventilationssystem som kan göra röken ofarlig. Barn är känsligare för andras tobaksrök än vuxna. Passiv rökning gör barn sjuka – röken kan bland annat orsaka hosta och öroninflammation och förvärra astma. Det kan också vara särskilt svårt för barn att skydda sig mot passiv rökning eftersom barn kan ha svårt att säga ifrån till äldre personer som röker.
Vad gör Astma- och Allergiförbundet?
Astma- och Allergiförbundet arbetar och opinionsbildar för att lagstiftningen ska ses över och ändras så att det blir möjligt att bo rökfritt i flerbostadshus. Till att börja med bör det vara juridiskt hållbart med rökfritt i nyproduktion och där fastighetsägare på frivillig väg inför rökfritt, men på sikt även i befintliga flerbostadshus, särskilt när det uppstår problem med grannars rökning.
Vi har med hjälp av SABO under hösten 2019 uppdaterat en kartläggning över vilka fastighetsägare inom allmännyttan som erbjuder rökfria flerbostadshus. Se listan här.
Förbundet har tidigare gjort kartläggningar av fastighetsägare med rökfria och allergianpassade flerbostadshus 2016 och 2017.