”Jag skulle vilja göra allt mina kompisar kan”

Trots att Johanna, 14, lever med svår astma simtränar hon fem gånger i veckan. Det funkar tack vare den fuktiga luften och en stor dos envishet. Nu hoppas hon att forskningen ska leda till mer effektiv behandling – så att hon orkar göra samma saker som sina kompisar.

När Johanna Larsson dyker ner i vattnet inne på badhuset i Strängnäs mår hon som allra bäst.

– Jag gillar att vara i vatten och jag älskar simträning. Astman är också som bäst i badhuset, eftersom den blir bättre av varm och fuktig luft, säger hon.

Därför simtränar hon vanligtvis fem gånger i veckan, ofta tillsammans med sin träningsgrupp. Men ibland sätter astman stopp och hon måste bryta för att ta sina mediciner.

Påverkar vardagen

Johanna fick sin astma i ettårsåldern. Idag är hon en av 30 000–40 000 svenskar som lever med svår astma – och det påverkar hennes vardag stort. Särskilt under pollensäsongen, eftersom hon är allergisk mot bland annat pollen.

– Det som är jobbigast är att alltid behöva bära runt på alla mina mediciner och att inte kunna göra allt det jag vill. Som att cykla i uppförsbackar, springa runt med kompisar och göra det som de andra i klassen gör på idrotten, som fotboll och basket till exempel.

Som att andas i ett sugrör

Oron för att få ett astmaanfall finns också alltid där. Ett anfall kan nämligen komma plötsligt.

– Då känns det som att jag inte får in luft i lungorna, lite som att andas i ett sugrör. Jag hostar och kan bli ganska rädd. Och när jag blir stressad över att inte få luft blir det ofta värre. Då måste jag ta min medicin så snabbt som möjligt och försöka att lugna ner mig själv.

När det händer måste Johanna ibland åka in till akuten.

Ny, viktig forskning

Forskningen kring astma har gjort stora framsteg de senaste åren. Nya biologiska läkemedel har kommit som hjälper människor med riktigt svårbehandlad astma. Men de är effektiva enbart vid särskilda typer av astma. Nu letar forskarna efter metoder för att se vilka patienter som kan bli hjälpa av olika behandlingar.

Johanna är en av de astmapatienter som fått prova en av de nya medicinerna – och den har helt klart gjort livet bättre. Men astman är fortfarande instabil och skapar stora hinder i vardagen för henne och familjen.

Hoppas på effektivare behandling

– Jag hoppas att det en dag kommer en behandling där effekten håller i sig under lång tid, så att det går att anstränga sig utan att det blir jättejobbigt att andas. Då skulle jag vilja göra allt sådant som mina kompisar gör. Jag skulle också vilja bli så bra att jag en dag kan vara med i en stor simtävling, en sådan för elitsimmare.

Johanna har varit med och berättat om hur det är att ha astma i TV4-programmet Malou efter tio.

Publicerad den: 29 juni 2021

Uppdaterad den: 24 april 2023

Till toppen av sidan