En viktig finansiär av allergiforskning
Tack vare bidrag från allmänheten har Astma- och Allergiförbundets forskningsfond kunnat dela ut mer än 200 miljoner kronor till angelägen allergiforskning. Tack till alla som gett gåvor och bidragit till livsviktig forskning!
Enligt forskarna är anslagen från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond oerhört viktiga och för många helt avgörande. För majoriteten av forskarna innebär ett uteblivet anslag från oss en kraftig revision av forskningsplanen eller att projektet inte alls kan genomföras. Läs mer om de forskningsanslag och bidrag som forskningsfonden beviljat genom åren.
Allergikerna deltar i forskningen
Vi utbildar så kallade forskningspartners. Deras uppgift är att representera Astma- och Allergiförbundet i forskningsprojekten och på så vis kunna bidra med sin unika kompetens och erfarenhet för att uppnå största möjliga nytta med den forskning som vi stödjer. Du kan läsa mer om detta under Forskningspartner.
Hittar kunskapsluckor
Vi har låtit cirka 1 000 föräldrar till matallergiska barn svara på var de upplever att det fattas mest kunskap. En referensgrupp med föräldrar och vårdpersonal har utifrån det identifierat 10 olika vetenskapliga kunskapsluckor. Under 2020 har Forskningsfonden delat ut extra anslag till forskning om matallergi hos barn utifrån de här 10 kunskapsluckorna.
Stöd forskningsfondens viktiga arbete
Det finns ett stort behov av mer forskning om astma, allergi och atopiskt eksem. Vår förhoppning är att den forskning vi stödjer ska bidra till att bygga upp ett samhälle som är tillgängligt för alla.
Varför behövs din gåva?
De allergiska sjukdomarna orsakar svåra besvär och i värsta fall livshotande reaktioner. Forskningen är beroende av ditt stöd. Trots att staten ger ett visst anslag så öronmärks dessa pengar inte till just allergiforskning. Ditt bidrag kommer att göra stor nytta! Så välkommen att vara med och stödja allergiforskningen.
Hur ger jag en gåva?
Du kan ge en gåva direkt via Swish eller kort, ge en minnesgåva för att hedra någons minne eller testamentera till oss. Du kan också bli månadsgivare om du vill bidra flera gånger samma år.
Skattereduktion för gåvor
Nu har du möjligheten att få tillbaka 25% på dina gåvor och på så sätt bidra mer till vårt arbete utan att det behöver kosta dig mer! Läs mer här.
Fondens forskningsanslag och bidrag
Årliga forskningsanslag
Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond delar årligen ut anslag till vetenskaplig forskning om astma, allergi och annan överkänslighet. Ansökningarna granskas av en vetenskaplig forskningsnämnd och Forskningsfondens styrelse fattar beslut om utdelning av forskningsanslag baserat på nämndens rekommendation.
Kerstin Hejdenbergs stipendium
Kerstin Hejdenberg var under 90-talet ordförande för såväl Astma- och Allergiförbundet som dess forskningsfond. Vid hennes bortgång 2000 inrättades en minnesfond som varje år delar ut stipendier till doktorander inom barnallergologisk forskning.
Forskningsrelaterat bidrag
Forskningsfonden har en särskild bidragsform för forskningsrelaterade projekt. Dessa bidrag är avsedda bland annat för att arrangera vetenskapliga föreläsningar eller pilotstudier och bidragen är mindre i belopp än ordinarie forskningsanslag.
Fondstyrelse

Forskningsfondens styrelse beslutar om utdelning av forskningsanslag, förvaltning av fondmedel samt information om den forskning som stöds.
Vid Astma- och Allergiförbundets kongress i maj 2025 valdes följande styrelse för 2025-2028. Styrelsen kan kontaktas via forskningsfondens kansli: forskning@astmaoallergiforbundet.se eller tfn 07900-66 242.
Robert Hejdenberg – Ordförande
Susanne Rosén – Vice ordförande
Lena Bertilsson – Ledamot
Eva-Maria Dufva – Ledamot
Freja Anckers – Ledamot
Hani Glaidos – Suppleant
Magnus Everitt – Suppelant
Policydokument & årsredovisningar
Styrelsens arbetsordning
Bidragspolicy samt policy för gåvor donationer och testamenten
Placeringspolicy
Stadgar
Årsredovisning
Integritetspolicy GDPR
Forskningspolicy
Svensk Insamlingskontroll
Svensk Insamlingskontrolls syften är att verka för att insamlingar bland allmänheten för humanitära, välgörande och kulturella ändamål, miljövård, naturskydd och andra allmännyttiga ändamål sker under betryggande kontroll, att insamlingar inte belastas med oskäliga kostnader, att sunda marknadsföringsmetoder används på insamlingsområdet samt att ändamålsenliga metoder för insamlingskontroll utvecklas.


Helena Rosik
Verksamhetschef för Forskningsfonden
Kontakt
helena.rosik@aaf.se
07900 – 66 242