Testamentera till oss

Din testamentsgåva kan ge människor med astma och allergi ett friskare och tryggare liv

Alla gåvor behövs och gör skillnad, stora som små. Din testamentsgåva kan bestå av kontanter, aktier, värdepapper, fastigheter eller andra värdeföremål. Du väljer själv om du vill ge några procent eller hela din kvarlåtenskap – allt gör stor skillnad.

Webbinarium om testamenten och arv

Vi gör det enkelt för dig att skriva testamente 

Vi får ofta frågor om hur man bäst upprättar sitt testamente och hur man gör för att inkludera en gåva till Astma- och Allergiförbundet.

Upprätta ditt testamente gratis hos Lawly 

För att göra det så enkelt som möjligt att upprätta sitt testamente har vi inlett ett samarbete med juristbyrån Lawly. Genom deras verktyg kan du upprätta ditt testamente helt gratis och anpassat efter dina förutsättningar. Det går också fort, påbörjar du det nu direkt kan du ha det gjort om så lite som 15 minuter.

Testamentera ikon

Skriv testamente online

Upprätta ett juridiskt korrekt och testamente kostnadsfritt med Lawlys digitala tjänst.

SKRIV TESTAMENTE NU

Allt fler väljer att inkludera en gåva i sitt testamente

Funderar du också på det men är osäker på hur? Alla gåvor räknas och så lite som några procent av din kvarlåtenskap kan göra stor skillnad. Det går bra att testamentera pengar, värdepapper, en fastighet eller andra värdeföremål.

En andel av kvarlåtenskapen

Värdepapper, aktier eller fonder

Fastigheter och bostadsrätter

Valfritt gåvobelopp

Upprätta testamente online i tre enkla steg:

Svara på frågor

Besvara några enkla frågor om din livssituation och dina önskemål. Ett personligt anpassat testamente skapas.

En jurist upprättar avtalet

En jurist från Lawly finns med hela vägen och ser till att ditt testamente blir juridiskt korrekt och precis som du vill ha det.

Avtalet levereras

Ladda ner testamentet eller får det hemskickat efter verifiering med Mobilt BankId. Underteckna och bevittna enligt instruktionerna – klart!

Vad kan du testamentera till?  

Du välja att testamentera till olika ändamål hos oss. Vi arbetar både för bättre vård och ett friskt liv för alla med astma, allergi eller överkänslighet men stödjer samtidigt också forskningen på området som möjliggör stora framsteg.

Testamentera till Astma- och Allergiförbundet

Vill du vara med och bidra till forskningen, men också till kampen för att alla som lever med astma, allergi eller annan överkänslighet ska få tillgång till rätt mediciner, likvärdig livskvalitet och kunna leva sina liv utan att begränsas av sin sjukdom, kan du testamentera till Astma- och Allergiförbundet.

Namn: Astma- och Allergiförbundet 
Org.nr: 80 20 05-7512 

Testamentera till Forskningsfonden

Vill du enbart stödja forskningen kring astma, allergi och annan överkänslighet så kan du testamentera till vår Forskningsfond.

Namn: Stiftelsen Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond 
Org.nr: 80 24 05-7112

Vi följer etiska riktlinjer och har 90-konto

Vi hanterar testamentesärenden och tillgångar på ett varsamt och respektfullt sätt. Vi är medlemmar i Giva Sverige (branschorganisationen för tryggt givande) och följer de etiska och juridiska riktlinjerna för hantering av testamentsgåvor. Du kan läsa mer om riktlinjerna här. 

Vi innehar också flera 90-konton, vilket innebär att vi kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.  

Vanliga frågor om testamente

Vad är ett testamente?

Ett testamente är en handling där du skriver vad som ska hända med din kvarlåtenskap den dag du går bort. Du kan till exempel skriva in att en person eller organisation ska få en särskild sak eller en viss andel av arvet. Du kan också skriva villkor som ska gälla för det som någon ärver.  

Att tydligt kommunicera vad du vill ska hända med din kvarlåtenskap underlättar också för dina anhöriga. Utgångspunkten i svensk rätt är att var och en får göra som den vill med sin egendom, både under livets gång och vid livets slut. Men det finns också lagar som reglerar vad som händer med dina tillgångar om du till exempel har barn eller saknar testamente. 

Dina barn (eller bröstarvingar som det kallas) har alltid rätt till en del av kvarlåtenskapen, den så kallade laglotten. Du kan aldrig frånta en bröstarvinge sin laglott. Den del av kvarlåtenskapen som inte utgör laglott, som kallas arvslott, kan testamenteras bort till den eller det du själv väljer. Det är också möjligt att i sitt testamente ange önskemål om att hela, eller del av, kvarlåtenskapen ska tillfalla någon annan än bröstarvingar. Då kommer varje bröstarvinge få ta ställning till om den ändå önskar kräva ut sin laglott eller om den vill respektera sin förälders vilja fullt ut. 

Om det inte finns något testamente så gäller de allmänna arvsreglerna som reglerar vad som händer med dina tillgångar när du går bort.

Vem bör skriva ett testamente?

Ett testamente anger vem du vill ska ärva dig när du går bort och det underlättar för dem som är kvar. Det finns många olika skäl till att skriva ett testamente, men ibland kan det vara extra viktigt.  

Om du är sambo med någon och vill att din sambo ska få del av ditt arv är det viktigt, eftersom sambor enligt lag inte ärver varandra.  

Om du har särkullbarn kan det också vara viktigt eftersom de ärver dig på ett annat sätt enligt svensk lag än gemensamma barn med någon du är gift med.  

Om du inte har några släktingar som har rätt att ärva dig och du inte har något testamente så kommer hela din kvarlåtenskap gå till Allmänna Arvsfonden – en statlig fond som stödjer olika föreningar.  

Om du vill testamentera till en vän, förening eller organisation som du värnar om, behöver du tydliggöra det i ditt testamente.  

När bör jag skriva ett testamente?

Mnga funderar patt skriva ett testamente men knner sig obekvma och tnker att ”det dr gr jag senare”. Det r fullt frsteligt.  

Men ett testamente r bra att ha oavsett lder. Det kan behvas fr olika faser i livet och br betraktas som ett levande dokument. Nr du vl upprttat ditt frsta testamente r det enkelt att sen gra ndringar om omstndigheterna frndras fr dig och din familj. Det viktigaste r att du skriver det nu nr du funderar pdet, sdet blir gjort.

Kan jag skriva ett testamente själv?

Ja, du kan upprätta ditt testamente själv. Det finns bland annat mallar och checklistor på Giva Sveriges hemsida. Men om du inte fullt förstår innebörden av de olika juridiska termerna kan det vara en god idé att konsultera en jurist för att säkerställa att testamentet kan tillämpas så som du har tänkt dig och att det uppfyller de formella kraven för att vara giltigt.  

Via vårt samarbete med Lawly kan du snabbt och enkelt upprätta ett testamente själv och vara trygg med att du får ett testamente som är anpassat efter din personliga situation. Att upprätta testamentet är gratis för dig, men skulle du behöva hjälp på vägen kan du gratis ställa frågor i chatten som finns i verktyget. Du kan också boka ett möte med en jurist som ser över det du fyllt i, till en extra kostnad.  

Vad kan jag testamentera? 

Om du inte har några barn kan du i princip testamentera bort hela arvet efter dig till vad eller vem du vill. Om du har barn har de alltid rätt till att få sin laglott. Laglotten är i regel hälften av allt du äger.

I ditt testamente fördelar du dina tillgångar. Det kan vara fastigheter, värdepapper, pengar och möbler eller föremål. Kom ihåg att du kan ändra i ditt testamente när du vill, eller skriva ett nytt.

Hur vet jag om testamentet är giltigt?

För att testamentet ska vara giltigt ska det vara korrekt formulerat, underskrivet och bevittnat. Vittnena ska vara närvarande samtidigt när du skriver under testamentet, även om de inte behöver se innehållet i testamentet.

Vittnen ska inte vara under 15 år, ska vara kapabla till att förstå innebörden av sitt bevittnande, och ska inte få något enligt testamentet eller vara nära släkt med den som testamenterar.

Testamentet är inte helt färdigt förrän du skrivit under och fått det bevittnat.

Varför ska jag testamentera till Astma- och Allergiförbundet?

När du testamenterar till oss ser du till att människor som lever med astma, allergi eller annan överkänslighet får möjlighet att leva tryggare och friskare liv.

Vill du att hela eller delar av din kvarlåtenskap tillfaller Astma- och Allergiförbundet eller Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond kan du uppge namn och organisationsnummer i testamentet.

Namn: Astma- och Allergiförbundet
Org.nr: 80 20 05-7512

Namn: Stiftelsen Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond
Org.nr: 80 24 05-7112

Som ideell organisation är Astma- och Allergiförbundet befriad från skatt på ränteintäkter, aktieutdelningar och kapitalvinster. Det innebär exempelvis att hela värdet av en fastighet, aktie eller fondandel kommer Astma- och Allergiförbundet till godo. Vi hanterar ärenden och tillgångar på ett varsamt och respektfullt sätt.

Vi förstår också att du kanske har fler engagemang du känner starkt för. Det är kostnadsfritt att använda Lawly-verktyget även om du vill ge en gåva till fler organisationer än oss.

Till toppen av sidan

Astrid Svensson

Ekonomichef

Kontakt

astrid.svensson@aaf.se

08 - 506 28 204