Kansliet semesterstängt i juli

Astma- och Allergiförbundets kansli stänger under juli. Under denna period är vår medlemsservice per telefon och mejl stängd och vi uppdaterar inte vår webb, sociala medier eller svarar på frågor på Messenger. Kansliet öppnar åter den 3 augusti.

2020-07-03

2 av 3 tycker att den nya tobakslagen gjort skillnad

Två tredjedelar av de som besväras av tobaksrök anser att det blivit lättare att vistas i offentliga miljöer utomhus sedan det blev förbjudet att röka där. Det visar en medlemsundersökning från Astma- och Allergiförbundet.

2020-06-29

Logo_Folhälsomyndigheten

Ny information från Folkhälsomyndigheten om astma och covid-19

Den 15 juni uppdaterade Folkhälsomyndigheten sin information om riskgrupper, baserat på nya undersökningar. Astma anses nu ge en förhöjd risk, men mycket marginellt om den är välbehandlad.

2020-06-18

Astma- och Allergiförbundet: Öppna för ersättning till personer med svår astma

Regeringen planerar att införa tillfälliga bestämmelser om förebyggande sjukpenning med anledning av covid-19. Astma- och Allergiförbundet lyfter i sitt remissvar behovet av att inkludera vissa personer med svår astma bland riskgrupperna.

2020-06-08

Här är barnallergolog Anna Asarnojs svar på frågorna i vår barnallergi-chatt

Här är frågor och svar från gårdagens chatt om barnallergi med Anna Asarnoj. Frågorna handlade bland annat om huruvida man vågar köpa valp till ett pollenallergiskt barn eller om blåsorna i munnen kan vara matallergi. Läs alla frågor och svar här!

2020-06-03

Astma- och Allergiförbundet i topp i Kantar Sifos anseendemätning

I Kantar Sifos årliga undersökning av organisationers anseende hamnar Astma- och Allergiförbundet på andra plats av fyrtio organisationer. Anseendeindex mäter allmänhetens tilltro, intryck samt bilden av organisationens kvalitet och framgång.

2020-05-29

Så ska fler få kunskap om rökfria utemiljöer

Den 1 juli förra året trädde den nya tobakslagen i kraft, som bland annat innebär rökförbud på lekplatser, perronger och uteserveringar. Nu inleder Folkhälsomyndigheten en informationsinsats för att fler ska få kunskap om vad reglerna innebär.

2020-05-28

Tre frågor: så har astma- och allergivården fungerat under coronapandemin

Det har varit ett högt tryck på den vanliga vården den här våren. Hur har det fungerat att söka vård under perioden för personer med astma och allergier? Vi har ställt tre frågor om detta till några personer med allergisjukdom.

2020-05-27

Många med allergisjukdom undviker att söka vård i coronatider

De flesta patienter med astma eller allergier upplever att deras vård har fungerat som vanligt under coronavåren, visar en medlemsenkät från Astma- och Allergiförbundet. Däremot har två tredjedelar av de som i vanliga fall skulle sökt vård avstått.

2020-05-27

Magnus Wickman, pollenexpert

Här är allergiexperten Magnus Wickmans svar på frågorna i vår pollen-chatt

Nu har vi sammanställt alla frågor som kom in till den chatt med temat pollenallergi vi anordnade igår. Magnus Wickman svarade bland annat på frågor om pollenallergi kan vara en riskfaktor för få allvarlig covid-19. Läs alla frågor och svar här!

2020-05-20