Bidrag från Postkodlotteriet gör stor nytta för personer med astma och allergi

Idag meddelade Postkodlotteriet att de gör en engångsutbetalning till alla förmånstagare med anledning av det stora behovet av insatser från ideella sektorn under pandemin. Det innebär att Astma- och Allergiförbundet får ytterligare 700 000 kronor.

2020-10-20

Helena Thulin

Forskar om allergisk matstrupe hos barn: ”Fortfarande en okänd sjukdom”

En som tidigare fått Kerstin Hejdenbergs stipendium är Helena Thulin, som forskar om allergisk matstrupe hos barn. Vi ställer sex frågor om hennes forskning.

2020-10-07

Frankas problem med matstrupen visade sig bero på mjölkallergi

Franka Kapell, 4, kräktes ofta, satte i halsen och utvecklade fler och fler matallergier. Efter många turer gick läkarna ner med kamera och undersökte matstrupen – och hon fick diagnosen allergisk matstrupe.

2020-10-07

Forskare? Dags att söka Kerstin Hejdenbergs stipendium!

Varje år delar Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond ut Kerstin Hejdenbergs stipendium till doktorander som forskar om barnallergi – och nu är dags att söka årets stipendium.

2020-10-07

Ett förlängt vårdbesök är ingen utbildning

Patientutbildningar är ett viktigt område där våra medlemmars erfarenheter skiljer sig en del från vad vården rapporterar. Det är bland annat ett av de ämnen som diskuteras under årets Patientriksdag.

2020-10-05

Kontinuitet ersätter inte skriftliga planer

Nyligen gick remisstiden ut för utredningen God och nära vård. Efter att ha läst Läkarförbundets remissvar ser vi att de avstyrker förslaget om patientkontrakt, vilket Astma- och Allergiförbundet tycker vore mycket olyckligt. Vi förklarar varför i en

2020-09-25

”Nya behandlingar för atopiskt eksem på gång”

Runt en miljon människor i Sverige lider av atopiskt eksem. För tre år sedan kom ett nytt biologiskt läkemedel och fler nya knackar nu på dörren. Samtidigt är behovet av mer kunskap fortfarande stort, menar överläkare och professor Maria Bradley.

2020-09-14

Så bör skolor jobba för att få en bättre luft

Idag är det den internationella dagen för ren luft – och en av de platser där forskning visar att ren luft är som allra viktigast är skolan. Här är några förslag på hur skolorna kan bli bättre på att arbeta med luften.

2020-09-07

”Låg kunskap om astma och allergi skapar onödigt lidande”

Astma- och Allergiförbundet går idag ut i en debattartikel i Dagens Samhälle. Där sammanfattar förbundets ordförande Maritha Sedvallson vad som behöver göras för att lyfta vården för runt tre miljoner astma- och allergipatienter.

2020-08-31

”Det gäller att vara uthållig och inte ge upp!”

En av anledningarna till utmärkelsen "Fokus Patient" är Astma- och Allergiförbundets opinionsbildning för den nya tobakslagen. Men hur gick egentligen arbetet bakom till?

2020-08-28