Effektivare behandling av pollenallergi

Runt 30 procent av svenskarna lider varje vår och sommar av kliande ögon, rinnande näsa och trötthet. Forskning pågår för att hitta en så enkel och effektiv behandling som möjligt – och för att ta reda på varför inte alla blir hjälpta av den behandling som finns. 

Därför är det viktigt att behandla pollenallergi

Varje vår och sommar drabbas var tredje person i Sverige av kliande ögon, rinnande näsa, trötthet och ibland astma. För en del räcker receptfria mediciner, medan andra behöver kraftigare behandling. Samtidigt visar forskning att det är viktigt att ha en välbehandlad pollenallergi – särskilt för barn.

Sara Wernersson vill lösa gåtan bakom svår pollenallergi

Varför får en del svårare pollenallergi än andra – och hur kommer det sig att inte alla blir bättre av pollenvaccin? Det ska forskaren Sara Wernersson undersöka i ett nytt forskningsprojekt. Förhoppningen är nya kunskaper om pollenallergi som kan leda till mer skräddarsydd behandling.

Vaccination mot pollen – på bara två månader

Forskare har hittat ett sätt att vaccinera människor mot pollenallergi på bara två månader. Metoden har god effekt pollensäsongen efter och ny forskning visar att patienters allergiantikroppar är låga även fem år efteråt. Nu pågår en större studie som forskarna hoppas kan hjälpa till att göra metoden tillgänglig för fler.

Till toppen av sidan