Forskare: jordnötsallergierna kan minska drastiskt
Forskare bakom en ny, brittisk studie menar att jordnötsallergierna i Storbritannien kan minska med 77 procent om alla barn introduceras för smakprov av jordnötssmör vid 4–6 månaders ålder.
Ungefär 1 av 50 barn i Storbritannien beräknas ha jordnötsallergi. Forskarna bakom den nya studien har räknat på hur många som skulle kunna slippa få allergi, om alla barn i landet skulle börja äta jordnötssmör tidigt i livet.
För att ta reda på vilken ålder som är mest lämplig för att börja ge små smakprov av jordnöt har de analyserat data från två större redan publicerade studier, där sammanlagt 2 100 barn ingått. De kom fram till att andelen barn med jordnötsallergi i Storbritannien kan minska med 77 procent om introduktionen skulle ske så tidigt som vid 4–6 månaders ålder.
Störst effekt med alla barn
Den stora effekten kan dock bara uppnås om alla barn får jordnötssmör tidigt, oavsett om de har ökad risk för allergi eller inte. Barn med svårt atopiskt eksem har en högre risk att utveckla allergi. Men om enbart de barnen skulle ges jordnöt tidigt skulle allergierna bara minska med knappt 5 procent, enligt forskarna.
Ju senare barnen introducerades för jordnöt desto sämre var den förebyggande effekten. Om introduktionen försenades till 12 månaders ålder minskade allergierna bara med 33 procent. Det beror på att det verkar finnas ett ”öppet fönster” tidigt i livet, när immunförsvaret ännu går att forma.
Inte hela nötter
Forskarnas slutsats är att vården i länder där jordnötsallergi är ett problem bör hjälpa föräldrar att ge regelbundna smakprov av jordnöt, i form av jordnötssmör eller puffar, från 4 och 6 månaders ålder. Med det menas 6 månader för barn utan särskild risk för allergi och 4 månader för barn med eksem, där det ännu viktigare att hinna introducera jordnötter innan allergi utvecklas.
I en artikel om studien i tidningen The Guardian säger en av forskarna att smakprov bör ges tre gånger i veckan parallellt med amning. Dock inte i form av hela eller hackade jordnötter.
Tidigare råd en orsak
Forskarna säger också till tidningen att den explosionsartade ökningen av jordnötsallergi i Storbritannien delvis beror på de kostråd som tidigare gavs i landet, där jordnötter och ägg skulle undvikas helt de första levnadsåren om barnet hade ärftlighet för allergi.
Andra faktorer som har påverkat är en ökning av eksem hos barn samt en ökad exponering för jordnötter i hemmiljön. Det mesta pekar nämligen på att risken för att utveckla allergi ökar om man kommer i kontakt med jordnötter och andra livsmedel genom huden, i stället för genom mag- och tarmkanalen.
Överensstämmer med svensk studie
En svensk-norsk studie från förra året, Preventadall-studien, visade att spädbarn som redan från tre månaders ålder fick smakprov av bland annat jordnötssmör hade 62 procents minskad risk för jordnötsallergi när de var tre år. Resultat från den studien överensstämmer väl med den nya, menar Björn Nordlund, forskare vid Karolinska institutet och en av artikelförfattarna.
– Man kan tro att den här typen av intervention har störst effekt på barn med hög risk att utveckla jordnötsallergi. Men det här pekar på att nyttan är större om man går ut brett och även inkluderar barn med låg risk, säger han.
Studien är publicerad i tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Publicerad den: 27 mars 2023
Uppdaterad den: 6 september 2023