Finske allergiprofessorn: ”Vi måste ta in naturen i våra hem”

Stoppa fingrarna i jorden och besök skogen ofta. Och se till att inte undvika allergiframkallande ämnen i onödan. Det är några framgångstips från den finländska professorn Tari Haahtela, som hjälpt till att bryta trenden med ökande allergier i vårt grannland.

I våras blev det klart att Sverige ska ta fram en nationell handlingsplan för att förbättra allergivården och minska allergierna i befolkningen. Hur den planen ska se ut är inte klart än. Men klart är att Finland är en viktig förebild. De lanserade nämligen sitt allergiprogram redan för 16 år sedan.

Tari Haahtela, professor emeritus vid Helsingfors universitet, var nyligen på besök i Sverige för att berätta om det finländska allergiprogrammet som han ledde 2008–2018. Resultatet blev bland annat minskade kostnader för vård av allergi och astma. Dessutom minskade trenden med en alltmer allergisk befolkning.

Viktigt att träna immunförsvaret

Vilken åtgärd i det finska allergiprogrammet har gett allra störst effekt?

– En av de viktigaste åtgärderna har varit att förändra attityden hos allmänheten från att strikt undvika olika saker till att förstå betydelsen av att träna sitt immunförsvar, så att det blir bättre på att tolerera ämnen runt omkring. En annan viktig åtgärd har varit att öka kontakten med naturen på olika sätt.

Vad det något som inte blev som ni hoppats?

– Allergierna minskade inte i den omfattning vi väntade oss. Å andra sidan planade ökningen ut och vi vet att patienter med astma och allergier mår bättre i dag än tidigare.

Undvik rökning

Vad är ditt bästa tips till svenskarna utifrån den kunskap du skaffat dig från Finland?

– Mitt allra viktigaste råd är att ta tillbaka naturen till staden och in i våra hem. Ha mycket växter hemma, besök skogen ofta och försök att odla om du kan, det är bra för oss att få jord på händerna. Det är också bra för immunförsvaret att äta mycket frukt, grönsaker, fisk och fermenterade produkter. Och att undvika att röka!

Publicerad den: 9 oktober 2024

Uppdaterad den: 10 oktober 2024