Acko Ankarberg (KD) svarar på frågor om allergivården

Hej Acko Ankarberg! Ditt parti har motionerat i riksdagen om en allergistrategi.

Vad är din relation till allergier?

– När jag var i 10-års ålder fick jag följa med till stallet eftersom min lillasyster ville börja rida. Då fick jag min första astmaattack och därefter följde många år av utredning och behandling. Det blev dock aldrig några fler besök i stallet. Idag lever jag med allergi och astma och det är mest pollenallergin som påverkar mig. Jag har numera en bra läkemedelsbehandling som underlättar mycket. Men våren är alltid en påfrestning.

Varför behövs det en allergistrategi?

– Vi har inte en jämlik hälso- och sjukvård. En nationell strategi behövs eftersom den definierar vad som är en bra allergivård och det möjliggöra en uppföljning av läget i hela landet. Patienter är inte likadana och de har olika behov. Men det som allergivården kan erbjuda ska kunna ske på ett jämlikt sätt i hela landet och det är patientens behov som styr.

Vilket gehör har du och ditt parti fått i riksdagen för att allergivården ska sättas på agendan?

– Det finns ett stort intresse uppfattar jag från alla partier men det finns ännu inte en majoritet för en nationell strategi.

Hur vill du gå till väga för att en allergistrategi införs?

– Vi fortsätter att lämna förslag om detta och hoppas kunna hitta en samsyn med fler partier så vi får en majoritet bakom det.

Publicerad den: 4 maj 2022

Uppdaterad den: 4 maj 2022