Allergilyftet blev en succé

Det var med stora förväntningar som vi slog upp de digitala dörrarna för Allergilyftet den 17 mars. Antalet anmälda hade vida överträffat våra förhoppningar, och programmet var både ambitiöst, omfattande och fyllt av höjdpunkter. När dagen var över var den sammanfattande känslan: succé!

Vad var det vi hade gjort tillsammans?  

Vi genomförde ett brett direktsänt program, där den röda tråden fört oss fram till det självklara i att skapa ett svenskt allergilyft. 

Vi samlade viktiga personer för att prata om ett nationellt allergiprogram – och vi fick bekräftat att de var eniga med oss om behovet av en nationell samling i frågan. 

”Jag kan mycket väl tänka mig att vi tar initiativ till ett allergiprogram i Sveriges riksdag”, sa Dag Larsson (S), ledamot i riksdagens socialutskott. Ordförande i samma utskott, Acko Ankarberg Johansson (KD), kallade det en ”spännande och genomförbar idé”. Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen med ansvar för nationella kvalitetsregister, sa att ”det finns hittills inget beslut om nationella riktlinjer för allergi, men mycket har framkommit idag som jag tar med mig”. 

Totalt sett flera viktiga politiska steg framåt, alltså. 

Vi presenterade ett stort urval av förinspelade program, som lyfte upp ny och viktig kunskap inom allergi, astma och atopiskt eksem. Totalt såg varje besökare i snitt fem inslag i våra breakout-sessions. Mest populära var, inte helt förvånande, inslagen som handlade om barnallergi. 

Vi lockade nära tusen personer att delta, varav 40 procent var hälso- och sjukvårdspersonal. Många var aktiva i chatten och ställde frågor, kommenterade och diskuterade. Det ger oss ett viktigt underlag för fortsatt verksamhet. 

Och dessutom; H. M. Drottningens fina och inlevelsefulla invigningstal delades i Kungahusets kanaler och fick smått fantastisk räckvidd – en halv miljon personer har till exempel hittills gillat inlägget på Facebook. 

Allt sammantaget påbörjade vi ett stort och viktigt lyft för allergifrågorna i Sverige. Nu tar vi det vidare! 

Hur fortsätter Allergilyftet? 

  • Vi fortsätter att påverka politiker och myndigheter för att driva frågan om ett nationellt allergiprogram i hamn
  • Vi kommer att använda innehållet på konferensen på olika sätt. Vi kommer att klippa korta filmer från våra paneler för att sprida i sociala medier, och sätta ytterligare press på våra beslutsfattare 
  • Vi publicerar bonusintervjuer med några av deltagarna från huvudprogrammet, för att sprida kunskap och inspiration 
  • Vi går igenom chattkonversationerna, och utifrån frågor och kommentarer där kommer vi att skapa artiklar och inlägg där vi dyker djupare in i de ämnen som väckt mest intresse 
  • Vi använder några av de filmer som visades för att skapa nya webbinarier, med möjlighet att interagera och ställa ytterligare frågor 

Publicerad den: 31 mars 2021

Uppdaterad den: 31 mars 2021