Allergiprogram debatterades i riksdagen

– Jag förväntar mig att regeringen kommer att verkställa socialutskottets tillkännagivande. Det skulle förbättra livskvaliteten för många som lever med allergi, sade Acko Ankarberg (KD) när riksdagen i går diskuterade socialutskottets tillkännagivande om en satsning på allergivården.

Astma och Allergiförbundets välkomnar tillkännagivandet och förbundets nya ordförande Mikaela Odemyr var på plats i riksdagshuset.

– När jag satt på läktaren och hörde riksdagsledamöterna prata om vikten av allergistrategier kändes det stort. Det är första gången våra frågor lyfts av så många partier samtidigt, säger hon med anledning av debatten.

Astma och Allergiförbundet driver frågan om ett svenskt allergiprogram, och i förra veckan enades socialutskottet om ett tillkännagivande i frågan.

– Vi har kunskap att både minska och mildra allergier idag, men trots det brister allergivården. Tillgången till diagnos och behandling skiljer sig dessutom avsevärt mellan olika regioner, menar Mikaela Odemyr.

Socialutskottet har fångat upp detta och föreslår ett samlat ansvar för att synliggöra aktuell kunskap och bedöma vilka åtgärder som krävs. Utskottet lyfter också behovet av nationella riktlinjer för allergivården, en fråga som Astma- och Allergiförbundet drivit länge, och ser stort behov av.

– Behovet av riktlinjer skulle skapa en jämlik allergivård och det är med otrolig tacksamhet jag ser att ledamöterna har förstått hur stor okunskapen är i samhället – äntligen tas vi på allvar. Jag ser fram emot en fortsatt debatt, säger Mikaela Odemyr.

I socialutskottets tillkännagivande föreslås en myndighet som samordnar det förebyggande arbetet mot allergier och arbetar för en mer jämlik allergivård.

– Det här behövs verkligen, och av debatten att döma verkar även riksdagen nu fått upp ögonen för problemet, säger Mikaela Odemyr.

Dagens otillräckliga och ojämlika allergivård skapar, förutom onödigt lidande för den enskilde, också onödiga samhällskostnader. Bara pollenallergi kostar samhället 14 miljarder kronor årligen i sjukfrånvaro och bristande arbetskapacitet.

Uppmaning till regeringen

Ett tillkännagivande från riksdagen innebär att riksdagen talar om för regeringen att en viss fråga bör utredas eller att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett förslag.

Publicerad den: 19 maj 2022

Uppdaterad den: 20 maj 2022