Tidiga smakprov verkar inte påverka amningen

Om du introducerar små smakprov av mat till ditt barn tidigt i livet minskar det risken för matallergi. Nu visar en ny studie att smakproven inte verkar förkorta tiden som barnet ammas.

För ett par decennier sedan var rådet till dig som förälder att vänta med att ge ditt barn viss typ av mat, till exempel fisk och nötter. I dag är rådet det motsatta. Låt barnet äta av allt – gärna så tidigt som möjligt. Det har nämligen visat sig minska risken för att barn ska bli matallergiska.

Det bästa är att ge pyttesmå smakprov av olika slags mat till barnet, visar forskningen. Och det tidigt, helst redan från några månaders ålder. Då lär sig barnets immunförsvar lättare att tåla maten. Det är också viktigt att fortsätta ge smakproven regelbundet.

Lugnande besked

Vissa har oroat sig för att barn ska tappa intresset för att amma när introduktionen av mat sker så tidigt. Men en studie från Karolinska institutet, där 2400 barn ingick, visar att de tidiga smakproven inte verkar förkorta tiden som barnet ammas.

I studien fick barnen regelbundna smakprov av jordnöt, mjölk, vete och ägg redan från 3–4 månaders ålder. Det minskade risken för matallergi. Men varken amningen eller hur länge den pågick verkade påverkas, vilket enligt forskarna stämmer överens med vad man vet från tidigare studier.

Forskarna upptäckte samtidigt att barnen åt en mer varierad kost vid ett års ålder.

Första smakproven – 3 tips:

  • Små, små smakprov räcker, till exempel från ditt finger.
  • Ge smakproven regelbundet, till exempel 3–5 gånger i veckan.
  • Ge inga hårda bitar som till exempel hela jordnötter, använd i stället slätmixat jordnötssmör.

Källa: Björn Nordlund, forskare vid Karolinska institutet

Publicerad den: 12 oktober 2023

Uppdaterad den: 19 oktober 2023