Astma- och Allergiförbundet välkomnar rekommendationen att ge barn allergiframkallande livsmedel
Idag presenterades Livsmedelsverkets nya råd. Råden visar att barn bör ges allergena livsmedel som jordnötter, ägg, mjölk och fisk.
Astma- och Allergiförbundet välkomnar de nya råden och hoppas att detta ska minska allergiutvecklingen hos barn, men även att det ska underlätta vardagen för vissa av de föräldrar som lever med allergier.
– Vi välkomnar detta skifte och Livsmedelsverkets nya råd. Nya studier visar att tidig introduktion av allergiframkallande livsmedel kan ge färre allergiska barn. Det är även viktigt att inte på egen hand utesluta livsmedel säger Kristina Ljungros, generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet.
Det stora skiftet i Sverige, som utgår från aktuell forskning, visar att barn ska kunna äta alla livsmedel vid introduktion av fast föda efter amning och/eller bröstmjölksersättning. Detta går tvärtemot de råd som tidigare gavs till föräldrar med ärftliga anlag som då rekommenderades att undvika att ge de mest allergena livsmedlen till sina barn, som jordnötter, fisk, ägg och mjölk.
Ny forskning visar nu det motsatta, att tidig introduktion av allergena livsmedel kan förhindra uppkomsten av allergi mot dessa livsmedel hos en del av barnen. Det finns ett stort behov av fler och bättre studier på området för att säkerställa hur introduktionen kan förebygga allergier. Forskning har heller inte lyckats visa att allergier skulle kunna förhindras genom att undvika dessa livsmedel.
Läs vårt pressmeddelande här
Publicerad den: 10 juni 2019
Uppdaterad den: 9 januari 2021