Att variera spädbarns mat kan skydda mot allergi
Om du låter ditt spädbarn smaka många olika livsmedel tidigt – och ofta – kan det minska risken för matallergier.
– När maten återkommer får kroppen fler chanser att träna upp sin tolerans, säger Christina West, professor vid Umeå universitet.
Många föräldrar vet att man inte ska vänta för länge med att introducera mat, särskilt allergena livsmedel som ägg och jordnötter. Nu visar forskning att även andra faktorer kan skydda mot matallergi.
I en stor svensk studie följde forskare över 2 000 barn under deras första år. Resultatet visade att barn som vid 9 månaders ålder fått smaka många olika livsmedel – och gjort det regelbundet – hade lägre risk för matallergi vid 1,5 års ålder.
Ger även hälsosamma matvanor
Effekten var särskilt tydlig hos barn med eksem, som annars löper högre risk för matallergi.
– Det finns många skäl att ge barnet varierad kost tidigt, till exempel kan det lägga grunden för hälsosamma matvanor. Nu vet vi att det även kan skydda mot allergi, säger Christina West.
Med varierad kost menar forskarna mat som innehåller grönsaker, frukt, baljväxter, spannmål, kött och fisk. Även allergena livsmedel som ägg, fisk och jordnötter ingår.
Vad är viktigast att tänka på när man ska introducera mat till sitt barn?
– Från fyra månaders ålder kan man börja med smakprover om barnet visar intresse och vid sex månader kan man börja ge vanlig mat. Det är viktigt att låta barnet vänja sig vid olika smaker och konsistenser innan du ökar mängden, säger Christina West.
Så kan du tänka när du introducerar mat till ditt barn
- Börja med små smakprov och öka mängden gradvis.
- Ge olika slags livsmedel och låt dem återkomma ofta.
- Låt barnet långsamt vänja sig vid nya smaker och konsistenser.
- Undvik att testa nytt när barnet är trött eller mätt.
- Om det går, planera måltiderna för att lättare få in variation och regelbundenhet.
Publicerad den: 21 augusti 2025
Uppdaterad den: 9 september 2025