Dags att söka forskningsanslag!

Är du forskare och vill vara med och bidra till mer kunskap om varför människor blir allergiska? Hur vi bättre kan behandla astma eller öka livskvaliteten hos alla med atopiskt eksem? Nu öppnar Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond ansökningen till årets forskningsanslag!

Astma och allergi är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar som kan orsaka svåra besvär och i värsta fall livshotande reaktioner. Tack vare forskning vet vi idag mycket mer om både mekanismerna bakom och om hur vi kan behandla besvären på ett effektivt sätt.

Men det finns mycket mer och ta reda på.

Varje år utlyser Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond därför anslag som du som forskare kan söka. Hittills har fonden kunnat dela ut mer än 175 miljoner kronor till patientnära allergiforskning. Det har lett till nya kunskaper om allt från hur svåra matallergier hos barn kan ”tränas bort” med hjälp av immunterapi till nya vaccinmetoder mot pollenallergi och kopplingen mellan astma och covid-19.

Årets ansökningsomgång är nu öppen och pågår till och med den 16 september. Vi hoppas på ansökningar inom alla områden som rör astma, allergi, atopiskt eksem och annan överkänslighet.

– Vi vet att allergisjukdomar beror på en kombination av ärftlighet och miljö. Men det saknas fortfarande viktiga pusselbitar som kan leda till nya, effektiva behandlingar och annan kunskap som kan förbättra livet för människor med astma och allergi. Vår förhoppning är att den forskning vi stödjer ska bidra till just det, säger Robert Hejdenberg, ordförande i Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond.

Publicerad den: 8 juli 2021

Uppdaterad den: 8 juli 2021