Det går att bli frisk från pollenallergi- här är regionerna som är bäst på pollenvaccin

Med förra helgens påskvärme går pollensäsongen in i en ny fas som är besvärlig för de tre miljoner svenskar som lever med pollenallergi. Allergivaccination kan hjälpa både barn och vuxna, men är fortfarande inte tillgänglig för alla som behöver.

 

Endast hälften av alla pollenallergiker blir symptomfria av mediciner. De som är värst drabbade kan  sätta sitt hopp till vaccination – i den mån det finns tillgängligt. En ny undersökning visar dock att tillgången till vaccination i Sverige är låg. Den varierar också beroende på var i landet du bor. Störst är möjligheten i Halland, där 46 av 10 000 invånare får behandling. Lägst är tillgången i Norrbotten, där 7 av 10 000 invånare genomgår behandling. Det visar nya siffror.

– Det finns en vaccinationsbehandling mot pollen, numera också i lättillgänglig tablettform. Men den används inte i tillräckligt hög utsträckning. Det gör att många med allergi får lida i onödan och att samhällskostnaderna blir onödigt höga, säger Helena Färnsten, tf generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet. 

Trettio procent av Sveriges befolkning lever med pollenallergi. Vissa får så stora besvär att de tvingas stanna hemma från jobbet eller inte kan arbeta med full kapacitet. Sammanlagt kostar det samhället cirka 14 miljarder kronor varje år.

Men trots att det finns hjälp att få ligger Sverige långt efter sina grannländer när det gäller tillgången till vaccinationsbehandling.

– Vi kan lindra svåra pollenbesvär för många fler än idag. Fler regioner bör satsa på den här behandlingsmetoden. Det är inte bostadsorten som ska avgöra om du får behandling eller inte, säger Helena Färnsten.

Med tablettbaserad allergivaccination tar man tabletter i hemmet istället för injektion på sjukhus, vilket innebär mindre frånvaro från både jobb och skola. Ju tidigare i sin sjukdom man får vaccinet, desto bättre hjälper det. Det minskar också risken för barn att utveckla astma och andra allergier.    

Tillgång till pollenvaccin i olika regioner:

Bild på karta

Publicerad den: 20 april 2022

Uppdaterad den: 22 februari 2024