”Det krävs för en mer jämlik vård”

Vad behövs för att vi ska få en jämlik och nära vård? Det pratade Astma- och Allergiförbundets ordförande Mikaela Odemyr om i riksdagen igår.

Lunchseminariet var ett initiativ av riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S). I panelen deltog förutom Mikaela Odemyr också Christer Janson, professor och ordförande för Svensk förening för allergologi (SFFA) och Monica Arvidsson, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Paneldeltagarna var överens om att Sverige behöver ett nationellt allergiprogram. Det är den enskilt viktigaste åtgärden som i sin tur skapar förutsättningar för behandlingsriktlinjer, tillräckligt med specialister och ett tydligare uppdrag för primärvården.

Behandlingar når inte ut

– Det finns i dag behandlingar som kan göra att många fler med astma och allergi skulle kunna leva ett näst intill symtomfritt liv, men de når inte ut till alla som behöver hjälp. Nu gäller det att alla vi som representerar kroniskt sjuka människor står upp och kräver till exempel en så viktig sak som behandlingsriktlinjer. Därför är det så värdefullt att träffas och diskutera hur det ska gå till, säger Mikaela Odemyr.

Om primärvården får mer kontinuerlig kompetensutveckling, om yngre läkare över hela landet kan lockas till att specialisera sig som allergologer och om primärvården i större utsträckning kan avlasta specialistsjukvården så har vi kommit en bra bit på vägen till en mer jämlik vård, menar hon.

Publicerad den: 8 november 2023

Uppdaterad den: 8 november 2023