Doftöverkänslighet – ett outforskat område

Sensorisk hyperreaktivitet, eller doftöverkänslighet som det också kallas, är ett tillstånd där de sensoriska nerverna överreagerar mot parfym och andra dofter eller kemiska ämnen. Runt sex procent av befolkningen beräknas vara drabbad – trots det vet vi väldigt lite om vad det beror på. Nu pågår ny, spännande forskning om chili som en framtida behandling.

”Vi tror att det finns en ärftlig faktor”

Doftöverkänslighet kan orsaka besvär som kronisk hosta och ögonirritation och utlöses av vanliga ämnen i omgivningen, som parfym och lösningsmedel i till exempel möbler. Men vad beror det på – och vilka drabbas? 

Kan chili hjälpa människor med hosta och doftöverkänslighet?

Lider du av kronisk hosta och problem med luftvägarna, som utlöses av dofter eller kemikalier? Nu pågår en ny, spännande studie där deltagarna behandlas med ett nytt läkemedel baserat på chili. 

”Patienter med postcovid söker för besvär med kronisk hosta”

Patienter med långvariga besvär efter covid-19 söker sig just nu till primärvården. En hel del har luftrörssymtom som liknar besvären vid doftöverkänslighet. Det menar professor och överläkare Eva Millqvist, som hoppas på mer forskning om sambandet. 

”Drömmen är att slippa huvudvärken”

Suzanne Friberg förstod först inte vad som drabbat henne när huvudvärken slog till. Men efter en tids kartläggning och utredning hos läkare fick hon diagnosen doftöverkänslighet/SHR. Idag undviker hon starka dofter – och ser fram emot mer forskning på området.

Publicerad den: 2 november 2021

Uppdaterad den: 19 maj 2022

Till toppen av sidan