Doftöverkänslighet – ett outforskat område

Doftöverkänslighet är ett tillstånd där de sensoriska nerverna överreagerar på parfym och andra dofter eller kemiska ämnen. Många är drabbade – trots det vet vi väldigt lite om vad det beror på. Ett vanligt symtom är kronisk hosta och just nu pågår ny, spännande forskning om hur den kan behandlas.

Kan chili hjälpa människor med doftöverkänslighet

Kan chili hjälpa människor med hosta och doftöverkänslighet?

Lider du av kronisk hosta och problem med luftvägarna, som utlöses av dofter eller kemikalier? Nu pågår en ny, spännande studie där deltagarna behandlas med ett nytt läkemedel baserat på chili. 

Össur Emilsson

– Vi vill lära patienter att själva bromsa sin hostreflex

Långvarig eller kronisk hosta är ett vanligt problem som kan drabba såväl personer med doftöverkänslighet som med välbehandlad astma. Nu ska forskaren Össur Emilsson undersöka om en ny sorts behandling kan stoppa hostreflexerna och dämpa inflammationen i luftvägarna.

Eva Millqvist - Vi tror att det finns en ärftlig faktor

– Vi tror att det finns en ärftlig faktor

Doftöverkänslighet kan orsaka besvär som kronisk hosta och ögonirritation och utlöses av vanliga ämnen i omgivningen, som parfym och lösningsmedel i till exempel möbler. Men vad beror det på – och vilka drabbas? 

– Drömmen är att slippa huvudvärken

Suzanne Friberg förstod först inte vad som drabbat henne när huvudvärken slog till. Men efter en tids kartläggning och utredning hos läkare fick hon diagnosen doftöverkänslighet/SHR. Idag undviker hon starka dofter – och ser fram emot mer forskning på området.

– Patienter med postcovid söker för besvär med kronisk hosta

Patienter med långvariga besvär efter covid-19 söker sig just nu till primärvården. En hel del har luftrörssymtom som liknar besvären vid doftöverkänslighet. Det menar professor och överläkare Eva Millqvist, som hoppas på mer forskning om sambandet. 

Publicerad den: 2 november 2021

Uppdaterad den: 17 oktober 2023

Till toppen av sidan