Kan chili hjälpa människor med kronisk hosta?

Lider du av kronisk hosta och problem med luftvägarna, som utlöses av dofter eller kemikalier? Då är du inte ensam – runt sex procent av befolkningen beräknas ha liknande problem. Nu pågår en ny, spännande studie där deltagarna behandlas med ett nytt läkemedel baserat på chili. 

Capsaicin är det starka ämnet i chilipeppar. Det används bland annat som ett inandningstest när läkare ställer diagnosen sensorisk hyperreaktivitet (SHR), eftersom det utlöser hosta hos personer med den här känsligheten.

– Nu provar vi att ge capsaicin till patienter som behandling av just kronisk hosta, för att se om vi kan vänja deras nerver vid att inte reagera så kraftfullt, säger Eva Millqvist, professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som leder forskningsprojektet.

Nerver överreagerar

Sensorisk hyperreaktivitet (SHR) är ett tillstånd som drabbar många med doftöverkänslighet. Det innebär att de sensoriska nerverna i luftvägarna och ögonen överreagerar på parfym och andra kemiska ämnen, som till exempel lösningsmedel eller bilavgaser. Symtomen är bland annat hosta, slembildning och andnöd.

Blev bättre av att äta chili

Besvären är mest utbredda i västvärlden och det finns troligtvis ett samband med den västerländska livsstilen, menar Eva Millqvist. Den insikten bidrog till idén om att använda chili som behandling.

– Vi hade patienter med ursprung i länder som Indonesien och Kina som uppgav att de, när de åkte dit och hälsade på och samtidigt åt mer chilistark mat, blev mycket bättre i sina besvär. Även patienter som provade att lägga om sin kost här hemma med mer chilipeppar i upplevde att deras hosta förbättrades.

Lovande pilotstudie

Hon och hennes forskarkollegor tog då fram särskilda kapslar med ett pulver, som är renat från själva chilifrukten. I en pilotstudie provade de att ge kapslarna till patienter under kontrollerade former – och hostan minskade då hos majoriteten av patienterna.

– Det kallas för desensitisering och fungerar ungefär som när man vänjer smakcellerna vid jättestark mat, till exempel i länder med kryddstark mathållning. Rent fysiologiskt handlar det om att man tömmer nervreceptorerna på signalsubstanser, så att dessa inte kan säga till kroppen att hosta.

Resultat på gång

Nu pågår en större läkemedelsstudie med 50 deltagare, där extraktet förfinats något. Deltagarna lottas till två grupper, där en grupp får fyra veckors behandling med capsaicinkapslar medan den andra gruppen får placebo i form av kapslar med olja. Efter två veckor utan kapslar byter grupperna behandling.

Studien är dubbelblind, vilket innebär att inte ens forskarna känner till vilka deltagare som får vilken behandling. Effekten mäts med hjälp av frågeformulär, dagböcker och capsaicintest. Deltagarna får dessutom bära en bandspelare under 24 timmar, som mer objektivt kan registrera om hostan minskar.

Just nu granskas resultaten från studien, som fått stöd från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond. Forskarna hoppas att den ska kunna publiceras vetenskapligt under 2023.

Hostar 800 gånger per dygn

Eva Millqvist hoppas att behandlingen ska kunna hjälpa många med kronisk hosta.

– Det är inte alla som förstår hur svårt det kan vara att leva med kraftig hosta. När vi spelar in patienter hostar de oerhört många gånger per dygn, upp till 800 gånger. Hostan leder ofta till dålig sömn, utmattning i musklerna och att man hostar sönder revben. Det är också vanligt med urinläckage.

Kan man då prova att själv öka andelen chilipeppar i kosten, för att minska eventuella besvär av kronisk hosta?

– Vi upplever att det är svårt att komma upp i den mängd som behövs för att få en effekt. Det är därför vi nu undersöker hur man kan göra det på ett standardiserat sätt, utan att det ska behöva kännas som att det brinner i munnen varje dag.

Eva Millqvist

är professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon har fått forskningsanslag från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond för projektet ”Inverkan på hosta och luftvägssymptom av capsaicin i kapselform – en klinisk studie”. 

Publicerad den: 2 november 2021

Uppdaterad den: 20 oktober 2023

Till toppen av sidan