Efter kritiken: Västra Götaland återupptar allergivaccinationer

I somras beslutade Västra Götalandsregionen att stoppa behandlingar med allergivaccination för barn, trots att regionens konsekvensanalys visade att fler barn skulle kunna utveckla astma och att barn med astma kunde bli sämre. Nu backar regionen och startar vaccinationerna igen.

Konsekvensanalysen visade även att barnen skulle få ökad skolfrånvaro till följd av sin allergi och att antalet vabb-dagar skulle öka.

Astma- och Allergiförbundets regionförening i Västra Götaland reagerade omedelbart, skrev en debattartikel och fick igång en debatt om beslutet. Och det hårda arbetet med debattinlägg, inlägg i sociala medier, politikerhearing och mejlväxlingar gav resultat. Nu backar Västra Götalandsregionen – och har i stället beslutat att behandlingarnas ska återupptas.

– Alla barn med svår allergi har rätt till vård även i vår region. Vi är glada att politikerna har lyssnat och lovat att behandlingarna ska återupptas. Vi har under våren fördjupat vårt samarbete med allergiprofessionen. Därför fick vi tidiga signaler om att regionen tänkte stoppa vaccinationerna, säger Karin Ström, ordförande i regionföreningen Västra Götaland.

Skillnader i tillgång till allergivaccin

Kartläggningar från Astma- och Allergiförbundet visar att möjligheten att få allergivaccination skiljer sig åt i landet. I grannregionen Halland är möjligheten tre gånger så stor som i Västra Götaland.

Det är även stora skillnader på annan allergivård. En kartläggning från Socialstyrelsen visar att andelen barn som får specialistvård för matallergi skiljer sig flerfaldigt mellan regionerna.

– Allergivården är ojämlik. Våra regionala föreningar behövs verkligen för att lyckas nå målet – bra allergivård i hela landet, säger Karin Neuhaus, generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet.

Publicerad den: 19 september 2023

Uppdaterad den: 19 september 2023