Efterlängtat besked för matallergiker

Livsmedelsverket och Socialstyrelsen har kommit med en ny rapport med förslag som ska förebygga matallergier, förbättra allergivården och göra att färre drabbas av allergiska reaktioner. Nu vill Astma- och Allergiförbundet att regeringen ser till så att förslagen blir verklighet.

Matallergierna ökar i samhället – och det senaste decenniet har antalet personer som behövt specialistvård för matallergi fördubblats.

Samtidigt är kunskapen om matallergi alldeles för låg. Till exempel ger tio procent av livsmedelsföretagen felaktig information om allergener, enligt nya siffror från Livsmedelsverket. Dessutom visar en kartläggning från Astma- och Allergiförbundet att allergivården är ojämlik, med en stor brist på allergologer i många delar av landet.

Låg kunskap

Livsmedelsverket och Socialstyrelsen konstaterar nu att vardagen behöver bli bättre för personer med matallergi. Därför föreslår de en nationell strategi för matallergi. Den innebär att flera myndigheter ska jobba med gemensamma mål kring allergivården och säkrare livsmedel för alla som lever med allergi.

Ständig oro

Mikaela Odemyr, ordförande för Astma- och Allergiförbundet, välkomnar förslagen. Nu är det viktigt att regeringen ser till så att de blir verklighet, menar hon.

– Mat och fika är viktigt både i skolan och på olika fritidsaktiviteter, så många barn med matallergi känner en ständig oro. Därför är vi glada över att flera av förslagen vi länge drivit nu äntligen kan bli verklighet. Två exempel är nationella riktlinjer till beslutsfattare om vad allergivården ska innehålla samt ett nationellt system för incidentrapportering av matallergiska reaktioner, säger Mikaela Odemyr.

Trygga tuggan

Astma- och Allergiförbundet har arbetat hårt för att förbättra för alla som lever med matallergi. I juni presenterade vi rapporten Trygga tuggan, där vi bland annat beskriver hur olika landets kommuner arbetar med livsmedelstillsyn inom allergiområdet.

Publicerad den: 5 september 2023

Uppdaterad den: 6 september 2023