Frankas problem med matstrupen visade sig bero på mjölkallergi

Franka Kapell, 4, kräktes ofta, satte i halsen och utvecklade fler och fler matallergier. Efter många turer gick läkarna ner med kamera och undersökte matstrupen – och hon fick diagnosen allergisk matstrupe.

FORSKNING Franka Kapell, 4, kräktes ofta, satte i halsen och utvecklade fler och fler matallergier. Efter många turer gick läkarna till slut ner med kamera och undersökte matstrupen – och Franka fick diagnosen allergisk matstrupe.

– Det var en jobbig utredning, men det är otroligt skönt att hon äntligen mår bra, säger mamma Amanda Kapell.

Franka hade, som så många andra barn som föds med matallergier, en lite tuffare start i livet. Ständiga utslag, magont och svullna ögon – och mamma Amanda Kapell fick rådet att utesluta mjölk ur kosten under amningen.

– Men det var som att det hela tiden dök upp nya saker. En dag fick hon tag i några äggskal med kraftiga hudutslag som resultat. Och vid de första smakportionerna av banan spottade hon ut bananen och fick brännblåsor på armen där den landat, säger Amanda Kapell.

Amanda och hennes man Tony Kapell gick med Franka till en barnmottagning i södra Stockholm, där hon fick göra allergitester i form av blodprov. De visade på flera matallergier.

Och det blev värre. Franka kräktes ofta utan synbar anledning, klagade på halsont, var trött, åt dåligt och satte ofta i halsen. Till slut fick hon träffa en läkare och en dietist på Sachsska barnsjukhuset. De misstänkte direkt att hon led av allergisk matstrupe, eller eosinofil esofagit som det egentligen heter. Franka fick sövas och genomgå en gastroskopi, vilket innebär att läkarna gick ner med kamera genom matstrupen och tog så kallade biopsier.

Undersökningen bekräftade misstanken. Franka hade vid det här laget börjat äta mjölkprodukter igen, eftersom mjölkallergin aldrig synts på några allergitester. Men läkaren bad föräldrarna att ändå prova att utesluta mjölk. Allergi mot just mjölkprotein är nämligen vanligt vid allergisk matstrupe.

– Vi märkte skillnad på en gång. Hon har blivit en mycket piggare och gladare person, växer bättre, har slutat kräkas och klagar nästan inte alls på sin hals. Det känns så otroligt skönt. De gjorde också en ny gastroskopi efter ett tag och allt såg mycket bättre ut.

Franka har sedan dess fått göra tre, fyra gastroskopier. Och fler kommer det att bli, ungefär en till två gånger om året. Det är nämligen viktigt att följa hur behandlingen, det vill säga borttagandet av mjölkprotein ur kosten, fungerar.

Gastroskopierna är påfrestande, tycker mamma Amanda Kapell. Hon är nyfiken på den forskning som pågår kring om dessa eventuellt skulle kunna ersättas av till exempel enklare saliv- och blodprov, även om det fortfarande är på ett tidigt stadium.

– Vi är så tacksamma för all hjälp vi fått från vården. Men visst vore det fantastiskt om det gick att följa Frankas sjukdom utan att hon tvingas sövas ner och genomgå gastroskopier varje gång. Hon har som tur är själv ingenting emot det, men det är en krävande undersökning som jag själv varje gång känner lite obehag inför.

Foto: Privat

Publicerad den: 7 oktober 2020

Uppdaterad den: 5 januari 2021