Hoppas lösa mysteriet med hudgåtan

Det började med ett intresse för könssjukdomar och hur de bäst kan behandlas. Nu forskar Emma Johansson för att avslöja vilka typer av eksem som går att behandla med nya, effektiva läkemedel.

Hur kommer det sig att ungefär en av tio lider av det som kännetecknar den inflammatoriska hudsjukdomen atopiskt eksem – torr, kliande hud och ibland även sömnlöshet och ångest? Och varför blir många bättre av att behandlas, medan andra har besvär som är mycket mer svårbehandlade?

Atopiskt eksem väcker många frågor – frågor där vi ännu inte har alla svar. Och det var just det som lockade Emma Johansson, biträdande lektor i dermatologi vid Karolinska institutet, till att börja forska om sjukdomen.

– När man forskar om ett område blir man väldigt kunnig inom det. Jag tyckte att det kändes viktigt att kunna svara ja eller nej på frågor från mina patienter, utan att känna att jag inte riktigt visste.

Emma Johansson är biträdande lektor i dermatologi och forskar om atopiskt eksem vid Karolinska institutet. Hon är även registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för atopiskt eksem, Swedad, som innehåller statistik om patienter med hudsjukdomen. Hon har fått forskningsanslag från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond för projektet ”Filaggrinmutationens betydelse för olika aspekter vid eksem hos barn och ungdomar”.

Publicerad den: 16 september 2021

Uppdaterad den: 4 februari 2022