Doftöverkänslighet

Doftöverkänslighet är ett tillstånd där de sensoriska nerverna överreagerar på parfym och andra dofter eller kemiska ämnen.

Vissa ämnen uppfattas av luktsinnet och ger oss en förnimmelse av doft. Doftämnen och andra kemiska ämnen kan dessutom stimulera det så kallade kemestetiska sinnet via näsan, munnen, halsen och ögonen. Hos doftöverkänsliga verkar detta överreagera. Doftöverkänslighet kallas ibland också kemisk överkänslighet.

Låga halter kan ge reaktion

Doftande produkter som parfym, deodorant, schampo, tvätt- och rengöringsmedel kan ge reaktioner. I vissa fall kan även blommor eller kemikalier från t.ex. inredning ge problem. Ett växande problem är doftsättning av inomhusluften i offentliga inomhusmiljöer som gallerior eller hotell. Vissa hotell tar fram egna ”doftidentiteter” som de använder i gemensamma utrymmen på sina boenden, butiker vill dofta på ett visst sätt eller matkedjor som aktivt doftsätter luften för att locka in konsumenter.

Hur känslig en person med doftöverkänslighet är varierar. Mycket känsliga personer kan till exempel reagera starkt på rester av sköljmedel från andras kläder. För andra räcker det att personer i deras omgivning använder parfym.

Sensorisk hyperreaktivitet liknar astma

Sensorisk hyperreaktivitet (SHR) är en form av doftöverkänslighet som kan förväxlas med astma då den har liknande symptom såsom svårigheter att andas, hosta och irritation i luftvägarna. Till skillnad från astma är immunförsvaret inte inblandat, luftvägarna täpps till men är inte inflammerade och därför hjälper inte heller astmamediciner för att behandla besvären.

SHR kan diagnostiseras med ett inandningstest med capsaicin. Det finns tyvärr ingen medicinering för personer med SHR i dagsläget. Behandlingen innebär istället att personer som lever med SHR själv får undvika ämnen som ger en reaktion.

Kronisk hosta ett vanligt symtom

Hosta kan ha olika orsaker, det kan till exempel vara ett tecken på underbehandlad astma eller på reflux. Det är olika vad som utlöser hostan för olika personer, det kan vara dofter, att sjunga eller att äta viss mat.

Men många lider av långvarig hosta där orsaken verkar vara att hostreflexen blivit överkänslig, det kallas då kronisk refraktär hosta. Det pågår forskning om hur det kan behandlas, exempelvis genom KBT (kognitiv beteende terapi), och det är vanligt förekommande att personer med SHR lider av kronisk hosta.

Fyra enkla sätt att visa omtanke

  • Undvik parfymerade produkter
  • Ta inte in doftande växter eller blommor i gemensamma lokaler
  • Visa extra hänsyn i offentliga miljöer och på platser med mycket folk
  • Välj parfymfria produkter, gärna märkta med Asthma Allergy Nordic.
Till toppen av sidan