”Jag har alltid undrat hur våren luktar”

Hur är det att leva med pollenallergi? Det vet Astrid Holm, 11, som haft sin pollenallergi sedan hon gick i en blommande björkskog som liten. Allergimedicinerna hjälper ganska bra, men näsan är täppt under hela våren.

När Astrid plötsligt började nysa massor och ögonen kliade väldigt förstod pappa Miklo att det handlade om allergi. Hon fick göra pricktest hos läkaren, som konstaterade att hon var väldigt allergisk mot björk och lite mot gräs.

– Att ha pollenallergi är som att vara förkyld på något sätt, det kliar i ens näsa och ögon precis hela tiden och så nyser man. Jag hostar också mycket och får ont i halsen av det. Ibland får jag lite svårare att göra saker eftersom jag måste snyta mig hela tiden, säger Astrid.

Dubblerar astmamedicinen

För att lindra allergin tar hon allergimediciner hela våren och sommaren. Eftersom hon även har astma tar hon dubbelt så hög dos av sin astmamedicin. Medicinerna dämpar det mesta av besvären när hon är inomhus, särskilt om hon kommer ihåg att ta dem i god tid innan besvären bryter ut.

– Men utomhus kan jag känna av allergin mer. En gång på rasten var det jättemycket pollen ute. Då var jag tvungen att sitta inne och läsa när de andra var ute. Det gick bra, men det var inte så roligt att vara ensam när mina kompisar var ute.

Hur skulle du beskriva pollenallergi för någon som inte vet?

– Först och främst skulle jag säga att det är skillnad mellan vanlig pollenallergi och att ha lite svårare pollenallergi med astma, för det tror jag inte att alla vet. Vanliga pollenallergiker kanske nyser mycket på våren, men jag får ont i halsen och det blir tungt att andas.

Blir du arg på din pollenallergi?

– Kanske inte direkt arg, men jag kan bli irriterad på den när jag vill vara utomhus men inte kan. En annan sak är att jag aldrig känt lukten av vår, eftersom min näsa alltid är täppt på våren. Jag vet hur sommaren luktar, lite som blöt asfalt ungefär. Hösten luktar blöta löv och vintern har en konstig, liksom fräsch lukt. Men jag har alltid undrat hur våren luktar.

Publicerad den: 11 april 2024

Uppdaterad den: 8 maj 2024

Till toppen av sidan