”Jag skulle vilja komma hem och leka hos min kompis Ebbe”

När Vidar bara var några månader gammal började hans hjässa och ansikte fyllas av vätskande blåsor som sprack och gjorde ont. I dag är han ett av 380 000 barn som lever med allergisjukdom – och som drömmer om ett vanligt liv.

Såren i ansiktet kliade och Vidar lyckades riva upp stora sår, trots att hans föräldrar försökte klippa naglarna på honom.

– Till slut fick vi sätta vantar på händerna för att skydda ansiktet, berättar mamma Tina.

När Vidar fick smaka en liten sked gröt för första gången förvärrades situationen. Stora blossande utslag växte fram över hela kroppen och Vidar blev hängig och orkeslös. Tina och pappa Markus skyndade till akuten, där Vidar med hjälp av allergimedicin till slut blev bättre. Men blåsorna kom snabbt tillbaka allt eftersom han fick fler saker att testa.

Orsakades av mjölkallergi

– Jag var förtvivlad. Det gjorde så fruktansvärt ont i mammahjärtat när jag såg hur han led, men inte kunde göra något, säger Tina.

När de till slut kom till en allergiläkare fick de veta att blåsorna orsakades av allergi mot mjölkprotein och ägg. Mjölkallergin visade sig vara så allvarlig att det räckte med att Vidar fick en droppe mjölk på huden för att det skulle dyka upp nya blåsor.

”Jag skulle vilja komma hem och leka hos min kompis Ebbe. Han har djur hemma så det går inte, men jag skulle ändå vilja det någon gång.”

Lång lista allergier

I dag är Vidar fem år och hans lista på allergier är lång. Mjölk, ägg, soja, baljväxter, hasselnötter, cashewnötter, jordnötter, selleri, pollen från björk, gräs, hassel och al, samt katt, hund och häst, bland annat. Vidar bär därför alltid med sig en väska med akutmedicin.

Men trots att han undviker allt han inte tål svullnar ansiktet och ögonen ständigt upp. Ingen vet varför.

– När jag hämtar Vidar på förskolan är ansiktet rött och svullet. Framför allt ena ögat svullnar upp så mycket att han knappt kan se. Och så hostar han massor. Men det värsta är att han har så ont. Det gör det svårt för honom att sova på nätterna, berättar mamma Tina.

Ibland har han skickats hem från förskolan flera gånger i veckan, för att Tina ska kunna lägga om de blödande såren.

Drömmer om ett vanligt liv

Själv tycker Vidar att allergierna ”är dumma”.

– Dom gör att det kliar och jag blir sjuk. Då blir jag lite ledsen, berättar han.

Vidars stora dröm är att en dag få leva ett vanligt liv, precis som kompisarna på förskolan.

– Jag skulle vilja komma hem och leka hos min kompis Ebbe. Han har djur hemma så det går inte, men jag skulle ändå vilja det någon gång.

Fakta om allergi

Vidar är ett av ungefär 380 000 barn upp till 12 år som lever med någon allergirelaterad sjukdom, enligt Folkhälsomyndighetens Miljöhälsorapport från 2021*. En del har så svåra allergier att bara ett litet felsteg kan orsaka ett livshotande tillstånd. För andra, som Vidar, leder allergin till ett stort lidande i vardagen.

Forskare försöker nu stoppa utvecklingen av allergier, men också hitta sätt att bota allergi som redan utvecklats hos små barn. När det gäller jordnötsallergi kan vi vara nära ett genombrott. Men forskningen är underprioriterad och underfinansierad, något som går ut över barnen som lever med allergisjukdomar och deras familjer.

Publicerad den: 20 november 2023

Uppdaterad den: 19 november 2023