Lär dig mer om träning och astma

Att träna regelbundet leder för många till mindre astmabesvär, samtidigt som träning kan utlösa astmasymtom. Många barn och unga slutar idrotta på grund av sin astma eller kommer inte ens igång. Men det finns många sätt att underlätta och det är temat för ett webbinarium på Astmadagen 5 maj. 

Egentligen är det synd att det kallas ansträngningsutlöst astma eftersom det kan ge bilden av att sjukdomen förvärras av ansträngning. Men så är det faktiskt inte. Att ha en bra kondition är istället bra för lungorna och ökar i längden chanserna att slippa astmasymtom. Hur man värmer upp liksom när och hur man tränar påverkar risken att få astmasymtom i samband med ansträngning. Det är också viktigt att veta hur man ska medicinera i samband med träning.

Många barn och unga slutar idrotta på grund av sin astma eller kommer inte ens igång.

– Positiv inställning och lösningsfokus räcker långt, men man kan också behöva konkreta råd om hur man kan träna på ett bra sätt, säger Freja Ankers, förbundsordförande för Unga Allergiker. Man vill kanske också att ledarna ska visa förståelse och ha kunskap men samtidigt peppa för att man komma vidare.

– Det är så viktigt att känna sig välkommen och som en del av laget, klubben eller klassen, inte som ett problem som hindrar för de andra, menar Freja.

Tips och råd

För att sprida information om träning och astma har Astma- och Allergiförbundet bjudit in Björn Nordlund, sjuksköterska och forskare vid Karolinska Institutet. Han har stor erfarenhet och kunskap om hur man kan stötta och underlätta vid träning. Björn kommer att dela med sig av sin erfarenhet och sin kunskap och sina bästa tips och trix på webbinariet den 5 maj. 

Under seminariet tar vi också upp frågor kring skolan, och vad man kan förvänta sig att skolan ska göra för att stötta elever med astma i samband med ämnet idrott och hälsa. 

– Det behövs också mer kunskap i skolan, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande för Astma- och Allergiförbundet. Dels när man planerar friluftsdagar och uteaktiviteter under pollensäsongen men också för att vanliga idrottslektioner ska bli bra för barn med astma. För barn med astma är det kanske extra viktigt att kunna delta och lära sig att vara fysiskt aktiv på ett tryggt sätt. 

Välkommen till webbinariet Idrott och träning hos barn med astma

Den 5 maj kl 19–20. Du kommer också ha möjlighet att ställa frågor under webbinariet. 

Medarrangör: Unga Allergiker 

Publicerad den: 28 april 2021

Uppdaterad den: 28 april 2021