Margareta Fransson (MP) svarar på frågor om allergivården

Hej Margareta Fransson! Din partivän Nicklas Attefjord motionerade i höstas om ett nationellt kunskapscentrum för matallergier.

Vad är din relation till allergier?

– Personligen har jag små eller inga direkta besvär med allergier. Jag är förvisso en av få som inte tål öl men för mig är det inte svårare än att undvika öl till maten. Som hundägare är jag även van att fråga personer om de tål hundar eller så gott det går visa hänsyn på bussen t ex. I min profession som sjuksköterska kan hanterandet av t ex läkemedel och allergier vara en fråga om liv och död så på arbetet måste kunskap om allergier hela tiden finnas i bakhuvudet.

Vad skulle ett nationellt kunskapscentrum för matallergier kunna bidra med?

– Ett nationellt kunskapscentrum skulle kunna samla och sprida det senaste inom forskning och utveckling men även vara drivande för områden som än så länge är obeforskade. T ex behöver vi förstå varför antalet personer som drabbas av matallergi ökar. Vidare bidra med kunskapslyft till restaurang och livsmedelsbranschen. Dessutom bidra till kunskapsstöd till relevanta aktörer men även allmänheten.

Vilket gehör har du och ditt parti fått i riksdagen för att lyfta frågan om att matallergier ska sättas på agendan?

– Än så länge bereds frågan i socialutskottet och hur andra partier ställer sig blir inte helt klart förrän i mitten av maj.

Publicerad den: 4 maj 2022

Uppdaterad den: 4 maj 2022