Ny rapport: Därför behöver astma- och allergivården bli mer jämställd
Vilka utmaningar drabbar kvinnor med astma och allergisjukdomar i vården? I dag, på internationella kvinnodagen, släpper vi tillsammans med Sköldkörtelförbundet och Sveriges Kvinnliga Läkares Förening en rapport om hur det står till med jämställdheten i svensk sjukvård.
Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men det finns fortfarande ett område där män och kvinnor behandlas olika – i sjukvården. Män får fler och mer avancerade behandlingar för sina sjukdomar. Kvinnor får i sin tur oftare diagnoser med koppling till psykosocial problematik.
Det finns också flera jämställdhetsproblem för de som arbetar i sjukvården. Kvinnliga läkare drabbas till exempel oftare av diskriminering och kränkande särbehandling än sina manliga kollegor.
I rapporten Kön, genus och (o)hälsa – en rapport om jämställdhetsutmaningar i svensk sjukvård har vi samlat exempel på problem och utmaningar som drabbar kvinnliga patienter och läkare. Med den vill vi synliggöra könsskillnaderna i sjukvården – samtidigt som vi hoppas på en väg framåt för en mer jämställd vård.
Exempel på könsskillnader i astma- och allergivården
- Astma är en kronisk sjukdom som drabbar ungefär 10 procent av befolkningen. Astma är något vanligare hos kvinnor än hos män.
- De allra flesta kan leva besvärsfritt långa perioder, om de får rätt behandling. När sjukdomen ändå ger besvär i vardagen kallas den okontrollerad. Okontrollerad astma är 10 procent vanligare bland kvinnor än män.
- Luftvägsregistret visar att betydligt större andel flickor med astma i åldern 12–18 år har okontrollerad astma, 39 procent, jämfört med pojkar i samma ålder. Där är andelen med okontrollerad astma 25 procent.
- Flickor får specialistvård för matallergi i lägre utsträckning än jämnåriga pojkar, trots att matallergi fördelar sig jämt mellan könen i åldern 0–18 år. Till exempel får pojkar under 18 år i Stockholm 25 procent mer specialistvård för matallergi än jämnåriga flickor. Motsvarande siffra för Västra Götaland är 35 procent och för Skåne 30 procent.
Publicerad den: 8 mars 2025
Uppdaterad den: 7 mars 2025