Nya gurkskyddet – funkar det för allergiker?

Ett nytt skydd baserat på raps- och havreolja har tagits fram för att ersätta plasten runt gurkor. Både Astma- och Allergiförbundet och Livsmedelsverket har fått frågor om det växtbaserade skyddet och hur säkert det är för personer med allergier.

Tanken är att det växtbaserade skyddet ska vara ett ätbart och mer miljövänligt alternativ till den vanliga plasten som i dag används runt gurkor för att öka hållbarheten, enligt företaget Saveggy som ligger bakom produkten.

Skyddet är baserat på raps- och havreolja och lägger sig som en tunn hinna över gurkan. I framtiden ska det även kunna användas på andra frukter och grönsaker. Gurkor med skyddet har sålts på prov i en Lidl-butik i Malmö och ska enligt Lidl börja säljas på riktigt i början av 2025.

Glutenfri olja

Enligt Ingrid Arinell, pressansvarig på Lidl, är oljan i skyddet glutenfri.

– Den havreolja Saveggy använder är tillverkad så att den inte innehåller något protein. För att säkerställa att havreoljan är glutenfri analyserar de samtliga produktionsbatcher innan havreoljan får användas i det växtbaserade skyddet, skriver hon i ett mejl.

Företagets fokus har varit att se till så att skyddet är just glutenfritt, skriver Ingrid Arnell. Men företaget kommer även att ”undersöka och analysera vidare kring havreallergi och andra spannmålsallergier och kommer att ge mer information om detta framåt”.

Ska riskbedömas

Ylva Sjögren Bolin på Livsmedelsverket har fått ta emot flera frågor om det nya gurkskyddet. Hon och hennes kollegor ska nu titta på vad det är för slags produkt och hur konsumenterna eventuellt skulle kunna få information om innehållet.

– Olja och fett i sig är inte en risk för allergiker, men ibland finns det proteiner kvar i oljan och det handlar då om hur mycket protein det finns kvar. Jag kan inte svara på vad som gäller här, utan en av frågorna är först hur produkten ska klassificeras, säger hon.

Publicerad den: 19 juni 2024

Uppdaterad den: 19 juni 2024