Philippa Lokko, 25: ”Pollenvaccinet helt klart värt besväret”

Philippa Lokko plågades av svår pollenallergi under uppväxten. Hennes ögon var svullna och kliade, hon var ofta trött och på rasterna var hon tvungen att stanna inomhus. Räddningen blev vaccinbehandling mot pollen.

Philippa Lokko plågades av svår pollenallergi under uppväxten. Hennes ögon var svullna och kliade, hon var ofta trött – och på rasterna var hon tvungen att stanna inomhus under pollensäsongen. När hon fick möjlighet att vaccinera sig mot pollen var det som att få livet tillbaka.

– Idag är jag så lycklig över att kunna uppskatta våren och sommaren igen, säger hon.

Malmöbon Philippa Lokko, 25, har haft sin pollenallergi så länge hon kan minnas. Eftersom hon reagerade på både björk- och gräspollen var hela vår- och sommarhalvåret en tid av ihållande besvär från ögon och näsa.

– Mina ögon kliade konstant, jag nös ofta och var ständigt trött. Jag kommer ihåg hur jobbigt det var att behöva vara inomhus när alla andra kunde vara ute och leka i solen, och på rasterna i låg- och mellanstadiet fick jag sitta inne och rita när det var höga pollenhalter ute, säger Philippa Lokko.

Även fotbollsträningen var tuff att genomföra under perioder och hon minns hur hennes mamma ofta hämtade henne med täppt näsa och svullna ögon. Hon fick även ansträngningsutlöst astma när pollenhalterna var höga.

Hemma hölls fönstren stängda och hennes föräldrar dammsög och våttorkade golven flera gånger i veckan. Dessutom var hon tvungen att undvika stenfrukter som äpple, päron och mandel, som korsreagerar med björkpollen och därmed fick det att klia i halsen.

Eftersom allergin kunde förvärras under dagen gick hon alltid runt med en liten väska med antihistamintabletter, nässprej och ögondroppar.

– Jag var också väldigt infektionskänslig och blev ofta sjuk. I stort sett var jag hemma från skolan en dag i veckan. Jag hade också svårt att vara hemma hos kompisar med pälsdjur hemma, eftersom allergin verkade triggas av det också. Så pollenallergin gick verkligen ut över mitt sociala umgänge, säger hon.

När Philippa Lokko gick i högstadiet föreslog hennes allergiläkare i Jönköping, där hon är uppväxt, att hon skulle genomgå allergivaccination mot gräs- och björkpollen i form av injektioner i armen – och familjen bestämde sig för att prova.

Under tre år fick hon åka till barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping för att få sina vaccinsprutor. Vid två tillfällen fick hon allergiska reaktioner av sprutorna till följd av att injektionsdosen höjts, varav en kraftig. Utöver detta upplevde hon inga större biverkningar, men tyckte att behandlingstiden och de många sjukhusbesöken var jobbiga.

– Jag minns hur tråkigt det var att åka till sjukhuset varje vecka och sitta där i väntrummet, särskilt i början när besöken var mer frekventa. Det tog mycket tid från skolan. Men då visste jag inte hur mycket bättre jag skulle må efteråt. I ettan i gymnasiet var vaccinationerna klara – och då var skillnaden brutal.

Idag är Philippa Lokko 25 år och pluggar till en kandidatexamen i genusvetenskap. Tröttheten är borta, liksom de ständiga förkylningarna. Hon äter äpplen igen utan några problem och påverkas – av någon anledning – inte längre av att vara nära pälsdjur. Men framför allt kan hon göra allt som tidigare var helt otänkbart under vår- och sommarhalvåret. Ha fönstret öppet, umgås med vänner och sitta på en picknickfilt i gräset.

– Jag är mest så lycklig över att kunna uppskatta våren och sommaren igen. Samtidigt var pollenallergin den enda vardag jag kände till som yngre, så mina föräldrar minns nog ännu mer än jag hur dåligt jag mådde av den. Min mamma kan fortfarande bli lite tårögd när hon pratar om hur mycket bättre jag blivit.

Många pollenallergiker som genomgår den här behandlingen behöver fortfarande använda sina allergimediciner för att vara symptomfria. Det slipper Philippa Lokko, eftersom hennes pollensymptom försvunnit helt och hållet efter att behandlingen avslutats.

Har du något råd till andra med svåra pollenbesvär?

– Först och främst att kolla upp möjligheten till vaccinbehandling mot pollen givetvis. För mig var det helt klart värt besväret trots den tid det tog – och idag finns det ju till och med vaccin i tablettform. Annars är tipset att inte köpa vilka mediciner som helst eftersom man kan bli väldigt trött av vissa mediciner, utan att söka hjälp hos läkare för att få rätt preparat.

Publicerad den: 28 april 2020

Uppdaterad den: 12 april 2021