Pollenallergiska Lo måste stanna inne hela sommaren

Snart sveper björkpollensäsongen in över landet. Visste du att pollenallergi kan kännas som en lätt förkylning för en del, medan andra har det riktigt, riktigt tufft? Lo, 4, blir så dålig att hon inte orkar vara ute alls under stora delar av sommaren.

De första besvären dök upp när Lo skulle fylla ett. Det var i maj, björkarna blommade och mamma Lisa märkte att den annars så glada lilla tjejen blev hängig, fick eksem och bara grät.

Först när Lo var fyra fick familjen veta vad som var fel – proverna visade på svår björkpollenallergi.

Sedan dess är våren och sommaren tuffa perioder för Lo, berättar Lisa.

– Hon blir blek, är hängig, får extrema utslag och hostar. Huden under ögonen blir blåröd och ögonen svullnar upp, kliar och gör ont. Under perioder har hon väldiga smärtor över hela kroppen och vi lägger blöta handdukar på huden för att försöka lindra.

Sex veckor varje sommar måste Lo stanna inomhus med en av föräldrarna.

– Hon orkar inte gå, så under försommaren och hösten åker hon kortare sträckor i vagnen, men mitt i sommaren kan hon inte vara ute alls. Det blir inga utflykter, inga bad och inga utomhuskalas. Det är jättetråkigt! säger Lisa.

Hon hoppas nu att Lo ska bli bättre, kanske genom behandling med allergen immunterapi.

Väldigt många människor lider av pollenallergi, precis som Lo. Din gåva betyder mycket och bidrar till forskningen, som kan ge fler en optimal behandling.

Publicerad den: 17 april 2024

Uppdaterad den: 17 april 2024