Stora skillnader i förskrivningen av biologisk behandling mot eksem

Det biologiska läkemedlet dupilumab har funnits tillgängligt i fyra år för personer med svårt atopiskt eksem. Men förskrivningen skiljer sig åt mellan landets regioner. Det visar en kartläggning som vår medlemstidning Allergia gjort.

Idag är det internationella dagen för atopiskt eksem, en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som beräknas drabba ungefär 20 procent av alla barn i Sverige och 3–10 procent av alla vuxna.

År 2018 godkändes det första biologiska läkemedlet som specialdesignats för just atopiskt eksem, dupilumab. Det har visat goda resultat på hudläkning, nattsömn, klåda och även depression och ångest. Nu pågår forskning för att identifiera vilka patienter som har störst nytta av att få behandlingen..

Flest förskrivningar i Kalmar

Men förskrivningen av behandlingen skiljer sig åt mellan regionerna, visar en kartläggning som Allergia gjort. I Kalmar län är det till exempel mer än sex gånger större chans att få behandling än i Västmanland och Västernorrland.

Läs mer om varför det ser ut som det gör – och om andra nyare behandlingar av atopiskt eksem i nya numret av Allergia eller på Allergia.se.

Publicerad den: 14 september 2022

Uppdaterad den: 14 september 2022