Stora skillnader i regionernas förskrivning av pollenmediciner

Våren och sommaren är en tuff tid för landets tre miljoner pollenallergiker. Men trots att vården ska vara jämlik har landets regioner helt olika regler för vilka som får allergimedicin på recept. Det visar en ny kartläggning från Astma- och Allergiförbundet.

– Många pollenallergiker har också andra allergisjukdomar som kräver mediciner, som astma och eksem. Om regioner då lyfter ut vissa mediciner ur högkostnadsskyddet blir det väldigt orättvist för den som råkar bo just där det är som snålast. Det ska inte spela någon roll var man bor, säger Mikaela Odemyr, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Kartläggningen visar att för den som bor i Värmland krävs långvariga allergibesvär i minst tre månader för att få recept, medan det i Kalmar räcker med fyra veckor. Såväl Region Stockholm som Västra Götalands Regionen och Region Skåne har besvär i 2-3 månader som gräns och inkluderar barn i sina riktlinjer.

-Vi måste hushålla med vårdens resurser. Problemen är att det ser så olika ut på olika håll i landet och att så många regioner betonar tidsgränser så hårt. Vården riskerar att missa pollenallergiker som behöver starkare läkemedel för att få bukt med sina symtom. De som har riktigt svåra besvär måste få så kallad vaccinationsbehandling. Viktigast är att barn med svår pollenallergi får rätt behandling så att de inte riskerar att utveckla astma, säger Mikaela Odemyr.

Astma- och Allergiförbundet ser allt större risker att människor med sämre ekonomiska marginaler inte behandlar sin egen eller barnens pollenallergi tillräckligt, vilket riskerar försämrad sjukdom och ökade samhällskostnader. 

-Försämringar i högkostnadsskyddet tycks dessutom vara på väg. Redan idag vet vi att människor med pressad ekonomi avstår från att hämta ut sina läkemedel eller drar ner på ordinerade doser. Vi måste diskutera de här frågorna utifrån vad den totala samhällskostnaden landar på, menar Mikaela Odemyr.

I kartläggningen ställer Astma och Allergiförbundet fyra krav.

  • Nationella riktlinjer för pollenallergi behövs för att säkerställa en god och likvärdig vård över hela landet.

  • Tydligare gränsdragning mellan egenvård och sjukvård – baserat på medicinska behov.

  • Barn- och vuxenallergologer i alla regioner. Då kan de svårast sjuka få tillgång till behandling och om möjligt behandlas med pollenvaccin.

  • Tydliga åldersanpassade bedömningar behövs när barn inkluderas i riktlinjer.

Läs hela kartläggningen och se hur varje region svarat: https://astmaoallergiforbundet.se/om-oss/opinion/

Publicerad den: 15 april 2025

Uppdaterad den: 22 april 2025