”Svår pollenallergi kan inte förväxlas med en förkylning”

Pollenallergiker tas inte på allvar i vården. Det saknas specialister och primärvården får inte använda de behandlingsmetoder som finns, skriver fem läkare specialiserade på allergi i Aftonbladet 17/4. Även Astma- och Allergiförbundet och tidningen Allergias kartläggningar visar på en ojämlik vård.

– Vi på Astma- och Allergiförbundet känner väl igen den bild som debattörerna målar upp. Om något tycker vi att det ser ännu värre ut, säger Mikaela Odemyr, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Vår kartläggning visar att fyra regioner saknar allergologer för vuxna, en region saknar dessutom både barn- och vuxenallergolog. Kartläggningen visar också att möjligheten att få allergivaccination skiljer sig stort mellan olika delar av landet.

Utöver detta visar en kartläggning som vår medlemstidning Allergia gjort att personer med pollenallergi ofta hänvisas till receptfri behandling även vid allergiska besvär som varar flera månader.

Allergin styr livet

Varje vår förekommer en rad artiklar om hur pollenallergi skiljer sig från en vanlig förkylning. Det är en viktig fråga för en stor del av landets pollenallergiker.

Men de med svårast pollenallergi behöver inte tveka. De styr sina liv efter pollenprognoserna och vet att pollensäsongen innebär oändlig trötthet, svår nästäppa och kliande ögon. Visserligen lindrar receptfri behandling, men allergin styr fortfarande livet.

För de personer som har svårast pollenallergi är allergivaccination, allergen immunterapi, ett alternativ. Under några år tar man pollenextrakt som tabletter eller injektioner. Kroppen lär sig då att inte reagera så kraftigt på pollen.

Går inte att förväxla

– Vi träffar också de som fått ett nytt liv efter allergivaccination. 11-åringen som kan börja spela fotboll efter att ha suttit inne på försommaren och 30-åringen som nu orkar gå till jobbet, säger Mikaela Odemyr, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

– Pollenallergi kan vara en svår sjukdom, en sjukdom som egentligen inte går att förväxla med en vårförkylning. För de svårast drabbade måste vården vara tillgänglig och de mer effektiva behandlingsmetoder som numera finns måste användas, säger hon.

Publicerad den: 19 april 2023

Uppdaterad den: 19 april 2023