Tidningen som berör tre miljoner – nytt nummer ute nu!

För ett år sedan bar fyraåriga Alba med sin akutmedicin överallt. I dag kan hon äta 25 jordnötter utan besvär. Och framsteg inom allergiforskningen är viktiga för att färre ska utveckla allergi. Men vilka upptäckter har lett till att människor har fått det bättre? Allergia har identifierat fem viktiga framsteg. Det är några av de ämnen du kan läsa om i Allergia nummer 1.

Foto: Johan Kindbom

Från livsviktig akutmedicin till jordnötstolerans

För ett år sedan riskerade 4-åriga Alba svår anafylaktisk chock om hon fick i sig bara en smula jordnöt.I dag kan hon äta 25 jordnötter utan besvär, något som drastiskt har förändrat hennes och hennes föräldrars liv. Läs deras berättelse och om forskningens framsteg här.

Foto: Coluorbox

Fem viktiga allergiupptäckter

Första gången allergivaccination skrevs om vetenskapligt var i början av 1900-talet. Sedan dess har mycket hänt. Men vilka upptäckter har lett till att människor med astma, allergi och annan överkänslighet har fått det bättre? Allergia har identifierat fem viktiga framsteg som du kan läsa om här. 

Foto: Colourbox

Mer kemikalier i kläder än man tidigare trott

Forskare har tagit fram en ny, avancerad metod för att spåra allergiframkallande ämnen i kläder. Med hjälp av den har de kunnat se att mängden kemikalier i våra kläder är mycket högre än de trott. Läs i Allergia om forskarna som bland annat har fått stöd från Astma- och Allergiförbundets forskningsfond.

Foto: Johanna Aggestam

Kan salt kurera astma?

Vid en saltrumsbehandling andas du in saltpartiklar i ett rum fyllt av salt. Behandlingen påstås lindra luftvägsbesvär, men de studier som gjorts är för små för att det ska gå att dra några generella slutsatser. Nyfiken på hur det funkar? I den här artikeln får du följa med på saltspa. 

Publicerad den: 14 februari 2023

Uppdaterad den: 12 april 2024