Tidningen som berör tre miljoner svenskar – nytt nummer ute nu!

Risk för mer vedrök i vinter och matkasse med specialkost är 70 procent dyrare. Dessutom – har du svårt att svälja och tycker att det känns som att maten passerar långsamt ner mot magsäcken? Då kan det vara allergisk matstrupe. Det är några av de ämnen du kan läsa om i Allergia nummer 5.

Foto: Christina Andersson

Vilka rättigheter har du?

Vad händer om en köpt vara eller tjänst visar sig orsaka en allergisk reaktion? Vilken rätt har du att byta eller reklamera? Mycket ansvar vilar på dig som konsument. Allergia rätar i den här artikeln ut en del frågetecken och tipsar om vart du vänder dig med frågor. 

Foto: Jens Solvberg

Matkasse med specialkost 70 procent dyrare

Det är dyrt att köpa mat just nu – men ännu dyrare för den som har matallergier. Det visar en jämförelse som Allergia gjort. En matkasse med specialkostvaror kostar i genomsnitt nästan 70 procent mer än en matkasse med ”vanliga” varor. Läs om jämförörelsen i Allergia här.

Läs också om smarta knep för att dryga ut maten

För familjer som använder mycket specialkost kan det vara svårt att påverka sina inköp, eftersom specialkost sällan berörs av rabatter och extrapriser. Därför har Monika Gustavsson Mazas en mängd smarta knep när hon bakar och lagar allergianpassad mat. Läs om familjen Gustavsson Maza här.

Foto: Colourbox

Svårighet att svälja kan vara allergi

Har du svårt att svälja, och tycker att det känns som om maten passerar långsamt ner mot magsäcken? Då kan det handla om allergisk matstrupe. Det är en hittills relativt okänd, men inte särskilt ovanlig, inflammatorisk sjukdom. Läs om allergisk matstrupe här. 

Foto: Colourbox

 

Risk för mer vedrök i vinter

Rök från vedeldning kan skada lungorna och försämra astman. I vinter kan antalet besök på akuten öka på grund av astmabesvär, tror överläkare Ala Muala. Läs artikeln här. 

Publicerad den: 25 november 2022

Uppdaterad den: 19 juni 2024