Ulrika Jörgensen (M) svarar på frågor om allergivården

Hej Ulrika Jörgensen! Din partigrupp i Socialutskottet har motionerat om nationella riktlinjer för allergivården.

Vad är din relation till allergier?

–  Jag har själv har gräsallergi, familjemedlemmar med matallergier och en son som påbörjade allergivaccination för kvalster när han 10 år. Jag är mycket tacksam över allergivaccinationen.

Varför behövs det nationella riktlinjer för allergivården?

–  Allergi är en stor folksjukdom och ca 25 procent av befolkningen har någon typ av allergi. Det är en anledning till att det behövs nationella riktlinjer. Jag har själv turen att bo i Halland som har bra allergivård. Men tyvärr är det stor skillnad på om, och i så fall vilken typ av, allergivård man får beroende på var man bor. Det är inte ok.

Vilket gehör har du och ditt parti fått i riksdagen för att allergivården ska sättas på agendan?

–  Allergivården måste bli mer jämlik. Flertalet av dem med allergi använder sig av egenvård under många år för att lindra sina symtom, många förblir odiagnostiserade och kan bli utan korrekt behandling. Det behövs mer kunskap om att det finns behandling som inte enbart lindrar symtom utan även orsaken till allergin.

Hur vill du gå till väga för att se till att nationella riktlinjer för allergivården kompletterar de befintliga 20 vårdområdena där nationella riktlinjer redan finns?

–  Jag anordnar bland annat ett allergiseminarium i riksdagen för att belysa problemen och vi Moderater skriver även att det bör finnas nationella riktlinjer för allergivården i vår motion om folkhälsofrågor.

Publicerad den: 4 maj 2022

Uppdaterad den: 4 maj 2022