Nyfödd och jordnötsallergisk i Australien? Grattis!

Australien är första landet i världen som i stor skala erbjuder behandling av jordnötsallergiska småbarn.
– Vi skulle vilja se en liknande behandling här i Sverige, säga barnallergologen Anna Asarnoj.

Behandlingen som landet erbjuder heter oral immunterapi. Den går ut på att barn med jordnötsallergi får äta mycket små doser jordnötter för att ”träna” sitt immunförsvar att tåla nötterna bättre. Hittills har detta enbart erbjudits äldre barn som är med i olika studier och i liten skala även på kliniker. Men nu inför Australien oral immunterapi till bebisar som en del i ett nationellt program. Det skriver Australiens allergiforskningscenter NACE.

Tio sjukhus erbjuder behandlingen till barn under ett år som fått diagnosen jordnötsallergi. De får äta ett jordnötspulver dagligen i två år i en dos som anpassats speciellt för varje barn. Målet är att minska risken för att få en allergisk reaktion, om barnet skulle råka få i sig jordnötter.

Kan ge svåra reaktioner

– Det här är en fantastisk nyhet för alla australiensiska barn. Jordnötsallergi kan leda till mycket svåra allergiska reaktioner och föräldrar till jordnötsallergiska barn känner ofta stor oro. Vi hoppas givetvis att även barn i Sverige ska få tillgång till den här behandlingen i och med det svenska allergiprogram som nu håller på att tas fram, säger Astma- och Allergiförbundets ordförande Mikaela Odemyr.

Tre procent av alla ettåringar i Australien beräknas ha jordnötsallergi. Det gör allergin vanligare än i många andra länder. Detta är troligtvis en av anledningarna till att Australien ligger i framkant när det gäller allergivård, menar Anna Asarnoj, barnallergolog som forskar om oral immunterapi vid Karolinska Institutet.

Behandling av fler matallergier

Australien var till exempel tidiga med att införa riktlinjer som rekommenderar föräldrar att tidigt i livet introducera jordnötter och andra allergiframkallande livsmedel, eftersom det visat sig minska risken för matallergier. Nu är nästa steg alltså att hjälpa barn som redan blivit allergiska.

– Vi som forskar om det här skulle gärna vilja erbjuda en liknande behandling i Sverige. Vårt mål för framtiden är att så fort ett barn diagnostiserats med allergi mot ett livsmedel kunna erbjuda barnet oral immunterapi, både mot jordnötsallergi och andra matallergier, säger Anna Asarnoj.

Publicerad den: 15 augusti 2024

Uppdaterad den: 15 augusti 2024