Magdalenas eksem kom tillbaka: ”Jag tvingades sjukskriva mig från jobbet”

Atopiskt eksem är en sjukdom som går upp och ner och kan förändras snabbt – särskilt för dig som är ung. Magdalena, 26, upplevde att klådan och bölderna hon haft som liten försvann under tonåren. Men när hon flyttat hemifrån slog eksemen till med full kraft igen.

Hon hade lämnat barndomshemmet i Dalarna och flyttat in i en egen lägenhet i Göteborg när eksemen återigen blossade upp. Det började med lite klåda, som snabbt blev värre.

– Det var svårt att låta bli att klia, särskilt på nätterna. Därför hade jag stora sår som sved och stramade när jag vaknade, säger Magdalena Brobäck.

Hon kontaktade sjukvården i sin nya stad och fick en remiss till en hudmottagning. Där fick hon veta att det skulle dröja åtta månader innan hon kunde få hjälp med behandling och nya krämer.

Kunde inte sova

– Det var lite av en chock. Det kliade och gjorde så fruktansvärt ont att jag knappt sov något alls på natten. Jag grät och tvingades till och med sjukanmäla mig från jobbet. De som känner mig vet att jag är väldigt envis och aldrig skulle sjukanmäla mig om det inte var riktigt illa.

Det är inte ovanligt att atopiskt eksem beter sig precis så, att det blir bättre i tonåren för att sedan förvärras i 20-årsåldern igen. För Magdalena blev det så akut att hon efter några plågsamma månader kontaktade hudmottagningen och berättade att hon inte längre stod ut. Då fick hon en tid. Och med hjälp av smörjbehandling och medicinsk ljusbehandling blev hon successivt bättre.

Viktigt att stå på sig

I dag är hon glad över att den värsta smärtan är borta. Men orolig för vad som händer när eksemet blir sämre och hon återigen måste få remiss från vårdcentralen och sedan vänta länge på besök hos hudläkare.

Det är en lång och jobbig väg att gå, menar hon. Särskilt för en ung person.

Vad är ditt råd till andra yngre med atopiskt eksem?

– Det är viktigt att komma ihåg att du är fin som du är och inte sämre för att du är lite prickig. Men du behöver stå på dig i vården, för det finns bra hjälp att få.

Vill du läsa hela Magdalenas berättelse i vår rapport om atopiskt eksem hos barn och unga?

Publicerad den: 20 september 2024

Uppdaterad den: 20 september 2024